3D printen potentieel gevaarlijk voor je longen

Eww....
Nee, niet omdat je iets maakt wat je mogelijk kan verwonden, maar omdat de printers nogal vervelende nanodeeltjes uitstoten.

In heel veel handleidingen staat dat je het product in een goed geventileerde ruimte moet gebruiken. Logisch als je het over vrachtwagens hebt, maar schijnbaar geldt dit ook voor 3D-printers. Ook deze kunnen, zonder dat je het door hebt, je longen van binnenuit slopen.

Wetenschappers van het tijdschrift Science Direct hebben enkele van deze printers onderzocht en kwamen tot de ontdekking dat bij het gebruik er van hele kleine deeltjes vrij komen die zich gemakkelijk in de longen van de gebruiker nestelen.

Het vervelende is dat ze niet hebben kunnen achterhalen waaruit die deeltjes dan bestonden, maar dat het niet goed is om wat-dan-ook aan chemisch materiaal in je longen te krijgen mag duidelijk zijn. Daarom waarschuwen de wetenschappers gebruikers van deze apparaten.

Wij bij Apparata adviseren dan ook iedereen om er niet met z’n snufferd boven te hangen als zo’n ding bezig is. Niet alleen is het dus (mogelijk) slecht voor je longen, maar je zal maar net met je tengels ergens tussenkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *