3D-prints nemen vlucht in Tornado-straaljager

De Tornado in al haar glorie
Dat 3D-printers gebruikt kunnen worden om makkelijk en goedkoop onderdelen te maken wisten we al. Maar dat ze ook stukjes straaljager uit konden poepen is nieuw.

BAE Systems, fabrikant van de Panavia Tornado, heeft gemeld dat ze succesvol een vlucht hebben uitgevoerd met een vliegtuig wat 3D-geprintte metalen onderdelen bevat. Vanaf Warton in het noordwesten van Engeland is een geslaagde testvlucht geweest met een van hun vliegtuigen. Deze had een geprinte beschermplaat voor de radio in de cockpit, wat onderdelen in het inlaattraject en in het landingsgestel. De vlucht was geheel foutloos verlopen.

Niet alleen betekent dit dat aanhangers van deze nieuwe vorm van produceren weer wat hebben om over op te scheppen, maar het is ook nog eens een enorme besparing ten opzichte van de traditionele productiewijze. De beschermplaat in de cockpit kost de operator van het vliegtuig nu nog maar zo’n 100 pond, wat een veelvoud daarvan was. Ook kan deze nu overal ter wereld geproduceerd worden, wat weer minder heen-en-weer gevlieg met reserveonderdelen betekend.

De verschillende krijgsmachten hadden al interesse getoond in een ‘military-spec’ 3D-printer, maar het duurt nog wel even voordat deze er zijn. Volgens Mike Murray, ingenieur van BAE Systems, zou de techniek ook gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld schepen en landvoertuigen.

(Via: De Standaard)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *