4 feitjes over 4K-televisies

4K-vier-feiten
Zijn 4K-tv’s echt de revolutie op de tv-markt die ze zeggen te zijn? En de hoge prijs dan? Dit moet je weten over 4K-televisies.

De website CNET heeft zich naar eigen zeggen wekenlang opgesloten met verschillende 4K-televisies, en dat leverde de volgende ontdekkingen op:

1. Het verschil tussen 4K/UHD en 1080p/HD valt meestal bijna niet op
Er zitten een heel veel meer pixels in een 4K-tv, maar blijkt knap lastig te zijn om duidelijke verschillen te ontdekken met het blote oog, zeker als je naar HD tv-programma’s of een Blu-Ray kijkt.

Pas als je een reusachtig beeldscherm (zoals deze 98-inch Panasonic) hebt, of er erg dichtbij zit, ga je het verschil merken. Ook tijdens het gamen en bij computeranimaties merk je sneller dat je met 4K te maken hebt.

4K-tv-beeldkwaliteit

2. Als je de beste beeldkwaliteit in een LCD-tv wilt, zul je aan 4K moeten geloven
Alle platte 4K-tv’s gebruiken LCD-panelen die verlicht worden door LED-lampjes, en combineren dit met wat indrukwekkende technieken om de beeldkwaliteit te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan Local Dimming, waarbij afzonderlijke lichtjes gedimd kunnen worden, wat zorgt voor betere schaduwen en donkere plekken.

3. 4K-tv’s zullen snel in prijs dalen en daardoor een stuk populairder worden
Omdat LCD-tv’s relatief gemakkelijk te maken zijn met een 4K-resolutie, zal het niet lang duren voordat de prijzen flink zullen zakken. Panasonic voorspelt zelfs dat 40 procent van de verkochte 60-inch tv’s in 2016 4K-zullen ondersteunen.

Bovendien is China ook druk bezig om betaalbare alternatieven te ontwikkelen, die in de nabije toekomst alleen maar extra druk op grote bedrijven zullen leggen om de prijs te verlagen.

4K-vergeleken

4. 4K-tv’s maken 1080p televisies voorlopig niet overbodig
Hoewel er al een aantal diensten zijn die 4K ondersteunen (waaronder YouTube, zoals je hier kunt zien), zal het nog jaren duren voordat televisiezenders zo ver zijn om hun uitzendingen in 4K uit te zenden.

Streamingdiensten als Netflix en 4K Blu-rays zullen echter minder lang op zich laten wachten, al is het met het kleine kwaliteitsverschil de vraag of je jouw werkende 1080p-televisie bij de schroothoop moet zetten om hem te “upgraden” naar een 4K-tv. Met een 4K-scherm in je huiskamer zit je overigens ook niet voorgoed gebakken. Japan is namelijk alweer bezig met 8K tv-uitzendingen.

Nog geen reacties

 1. Om een 4K paneel te gebruiken in de huiskamer moet je een enorm paneel hebben; zo groot dat het een woonkamer gaat domineren.
  Waar ik wel enthousiast over ben zijn de 4K pc monitors. Lekker veel ruimte voor alle vensters, goede beeldkwaliteit (en groot) als je eens een filmpje op je pc kijkt. Ook kun je dan (mits je goede hardware hebt natuurlijk) gewoon gamen op 4K.. 🙂

 2. 1. Het verschil tussen 4K/UHD en 1080p/HD valt meestal bijna niet op

  Gamen op 4K is er nog niet echt bij, tot nu toe zijn er maar 2 types videokaart die 4K 60hz via HDMI 2.0 kunnen versturen, de GTX970 en 980. Consoles zijn nog niet in staat tot 4K gaming.

  2. Alle platte 4K-tv’s gebruiken LCD-panelen die verlicht worden door LED-lampjes
  Nee, er zijn ondertussen ook 4K OLED tv’s.

  En nog een belangrijk punt om rekening mee te houden: er zijn ook goedkope 4K tv’s op de markt zonder 4K aansluitmogelijkheid, je kan er dus enkel 1080p heen sturen, de tv schaalt het dan op naar 4K, maar het is geen native 4K.

  • @MrSkyline: Dat er zulke tv’s zonder 4K input op de markt zijn, is toch te bizar voor woorden.. Ik kan niet anders denken dan dat ze dit maken voor onwetende klanten.. rechtzaakwaardig eigenlijk. Eigenlijk herhaling van zetten: het gebruik van die term ‘HD ready’ vroeger, terwijl voor 1080 toen nog simpelweg de term ”HD” werd gebruikt… De markt moest toen ook reageren door 1080p niet meer HD maar FullHD te gaan noemen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *