4 manieren om ruimte vrij te maken in Windows

Windows 10
Niet alleen smartphones, ook je PC kampt regelmatig met ruimtegebrek. Dit zijn vier manieren waarop je meer ruimte vrij kunt maken.

Disk Cleanup

Disk Cleanup zit ingebouwd in Windows en je kunt het gebruiken om tijdelijke bestanden en ander onbelangrijk spul te verwijderen (log files, de prullenbak, zelfs systeembestanden etc). Om het te openen doe je een rechtermuisklik op je harde schijf en selecteer je properties/eigenschappen en vervolgens Disk Cleanup. Selecteer de bestanden die je wilt verwijderen en klik op OK. Voor systeembestanden klik je op Delete System Files/systeembestanden. Via More Options/Meer Opties kun je ook herstelpunten verwijderen. Wees daar wel voorzichtig mee.

Verwijderen van tijdelijke bestanden

Om tijdelijke bestanden van bijvoorbeeld je browsers te wissen (cache) heb je niet veel aan Disk Cleanup. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld CCleaner voor gebruiken.

Verwijder software die veel ruimte in beslag neemt

Via Programs and Features kun je een lijst zien van geïnstalleerde software. Klik op de kolom bestandsgrootte om deze te sorteren naar omvang en maak een afweging tussen de gebruikte ruimte en het nut van de software.

Analyseren harde schijf

Om er achter te komen waar al die vrije GBs zijn gebleven kun je de ruimte op je schijf analyseren met een speciaal programma. Een van de meest gebruikte is WinDirStat, dat je hier kunt downloaden. Hiermee zie je precies welke mappen, bestandstypen en bestanden er ruimte in beslag nemen. Ook hier geldt: wees voorzichtig dat je geen systeembestanden verwijdert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *