4 redenen waarom de Galaxy Fold niet geweldig is

4 redenen waarom de Galaxy Fold niet geweldig is
Samsung liet gisteren zien niet bang te zijn om innovatie te tonen. De vraag is natuurlijk of het merk zo succesvol gaat zijn met de nieuwe Galaxy Fold als ze hopen.

Kijk Apple, zó vier je het 10-jarige bestaan van een product. Waar Apple een niet al te bijzondere iPhone X onthulde om het tienjarige bestaan van de iPhone te vieren, pakte Samsung gisteren behoorlijk uit met de Galaxy Fold.

Samsung durft het aan om niet alleen een concept, maar een daadwerkelijk product op tafel te gooien. De Galaxy Fold ligt over een paar weken gewoon in de winkel en deze opvouwbare smartphone kan dus straks in jouw broekzak zitten. Daar schuilt echter ook een gevaar. Heeft Samsung niet te hoog van de toren geblazen? In dit artikel een kritische blik op de Galaxy Fold. Vier redenen waarom de Galaxy Fold toch niet zo niet geweldig is als je misschien zou denken.

1. Samsung dunnetjes met informatie
De Zuid-Koreaanse techgigant is met recht trots op de Galaxy Fold. Dat lieten ze gister op het podium duidelijk zien. Wie echter wat meer wil inzoomen op belangrijke vraagstukken komt met lege handen te staan. Wat zijn de afmetingen? Hoeveel weegt deze smartphone eigenlijk? Ongetwijfeld cijfers die niet heel lekker gaan uitpakken en waar Samsung ook geen antwoord op heeft gegeven. Hij moet immers wel in je broekzak passen.

2. PPI niet om over naar huis te schrijven
De PPI (Pixels Per Inch) van de Samsung Galaxy Fold is niet fantastisch. Althans, als je het 7.3-inch grote scherm volledig hebt uitgeklapt. In de presentatie liet Samsung wel zien dat je bijvoorbeeld lekker Netflix kunt kijken op het grote display, maar hou er rekening mee dat de kwaliteit niet zo haarscherp is als je misschien in eerste instantie zou verwachten. De PPI bedraagt 414. Voorbeeldje: de Honor 10 met een 5,84-inch scherm heeft ook deze PPI, net als een Nokia 8.1 met zijn 6,1-inch scherm.

4 redenen waarom de Galaxy Fold niet geweldig is

3. Design
Van wat we hebben kunnen zien lijkt de Galaxy Fold geen schoonheidsprijs te winnen als het gaat om design. Natuurlijk is de technologie nog nieuw, maar het toestel oogt wat dik. Ook zijn er vraagtekens bij het open- en sluitmechanisme. Hoe opereert dat na twee jaar dagelijks gebruik? Innovatie komt altijd met twee kanten. Het is gaaf om nieuwe dingen te zien, aan de andere kant is dit ook voor Samsung nieuw en dus is deze eerste opvouwbare smartphone van een bekend groot merk een absolute uitdaging.

4 redenen waarom de Galaxy Fold niet geweldig is

4. Prijs
Allememachies, wat een prijskaartje! De Samsung Galaxy Fold gaat zo’n 2.000 euro kosten. Daar koop je een andere high-end smartphone én een tablet voor. Of een hele dikke game PC. De vraag is hoeveel mensen bereid zijn om zo’n smak geld neer te tellen voor een smartphone. Samsung kennende zijn prijsverlagingen in de nabije toekomst niet ondenkbaar. Verwacht dus een acceptabeler prijskaartje in de tweede helft van dit jaar.

Conclusie
De Galaxy Fold is niet perfect. Dat moge duidelijk zijn. Aan de andere kant moeten we Samsung aanmoedigen dat ze dit product op de markt durven te brengen. Daarmee toont het bedrijf meer ballen te hebben dan directe concurrent Apple. Het is afwachten wat de eerste reviews gaan zeggen over deze luxe smartphone die ongetwijfeld een nieuw concept gaat aanboren voor de massa.

Nog geen reacties

 1. Over de scherpte van het scherm zou ik me geen zorgen maken. iPhone XR heeft een PPI van 324 en daar hoor je ook niemand over klagen. Of telt Samsung ook de subpixels mee? Ik twijfel daar altijd over.

  • @simonmc: Precies dit!
   De reden is ook heel simpel, veel meer hebben we ECHT niet nodig bij normaal gebruik.
   Ik zie amper pixels op m’n galaxy S5!

   Maar bij VR helpen extra pixels een hoop. Maar dat doe je natuurlijk niet op zo’n monster van een telefoon :’)
   de PPI is helemaal prima!

  • @simonmc: ik hoor juist iedereen klagen over de PPI van de XR, voornamelijk op apparata zelfs. Maar als Samsung een ‘tegenvallende’ PPI presenteert, is het ineens geen probleem meer.

   Ik begin misschien meer en meer een Apple fanboy te worden door de hypocriete houding van sommige Samsung-gebruikers.

   • @720s: Ik begrijp je opmerking wel een beetje, maar ik ben het wat dat betreft toch met de ‘relativeerders’ eens. De iPhone XR heeft een lage PPI omdat Apple geld wil besparen met een LCD-scherm, terwijl Samsung een high-end product commercieel levensvatbaar probeert te maken terwijl ze pionieren met best wel revolutionaire technologie. De gedachten erachter zijn anders en dat maakt een lage PPI op deze tablet-phone wat mij betreft acceptabeler dan bij een ietwat dure iPhone XR.
    En voordat ik het verwijt weer krijg: ik heb nog nooit van m’n leven een iPhone noch een Samsung-smartphone gehad. Ik ben geen fanboy van beiden 😉

 2. Paniek doenerij om niks. De Galaxy Fold toch niet zo niet geweldig als je misschien zou denken? Dat hangt er in eerste instantie van af wat je verwachtingen zijn.

  Iets vinden van een toestel terwijl je nog niet eens antwoorden op je vragen hebt? Laat staan, in je handen hebt gehad? Juist..

  Daarnaast zegt ppi ook vrij weinig. iPhone XR hoor je ook niemand over klagen.

  Je moet gewoon geen next-gen niveau gedoe verwachten. Het meeste qua hardware is eigenlijk een stapje terug, op het scharnier na en best kans dat er wat kinderziektes naar voren komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *