4 redenen waarom de PlayStation Classic een fail is

Auteur: , 4 Reacties
4 redenen waarom de PlayStation Classic een fail is

Het idee is goed. De uitvoering is helaas een stuk minder.

Een opvallend nieuwtje eerder deze maand, Sony komt met een PlayStation Classic. De oorspronkelijke PlayStation, ook wel bekend als PlayStation X, kwam in 1994 op de markt.

Het idee van de Classic hebben ze afgekeken van concurrent Nintendo, die al jaren retro apparaten op de markt brengt. Van dat succes wil Sony een graantje meepikken en dus komen ze met een eigen retro console. Genoeg reden voor enthousiasme, al is het niet allemaal positief nieuws. Hieronder vier redenen waarom de PlayStation Classic in zijn huidige concept eigenlijk een fail is.

De opzet
De PlayStation Classic is qua ontwerp trouw gebleven aan het oorspronkelijke model. In vergelijking met het origineel is de Classic 45 procent kleiner. Tot zover het goede nieuws. Sony brengt met de Classic namelijk 20 games naar buiten. En daar moet je het mee doen. Er komen geen nieuwe games naar de console. De kans is groot dat je niet alle 20 games gaat spelen, want niet iedere titel behoort tot de persoonlijke smaak van een gamer. Bovendien heeft Sony zelf het lijstje uitgekozen. Er is geen variatie mogelijk. De volledige lijst met spellen is nog niet bekend, maar in elk geval Final Fantasy VII, Jumping Flash, R4 Ridge Racer Type 4, Tekken en Wild Arms maken deel uit van die 20. Hier zitten al drie titels tussen die ik persoonlijk niet zou spelen.

PlayStation

What’s new?
Zeg nu zelf, het enige nieuwe aan deze actie is dat je een fysieke console in huis kunt plaatsen. Via het wereldwijde web zijn er tal van (gratis!) emulators beschikbaar en datzelfde geldt voor de games. Een controller aansluiten op een PC is kinderspel en in dat opzicht lijkt de PlayStation Classic niet meer dan een gimmick te worden.

Geen WiFi
Sony heeft geen moeite gedaan om de PlayStation Classic van moderne snufjes te voorzien. Het apparaat komt niet met een online mogelijkheid. Dit is jammer, want door het apparaat met het PlayStation Network te verbinden zouden er tal van mogelijkheden kunnen zijn. Bijvoorbeeld het downloaden van nieuwe games.

De prijs
Voor een prijs van 100 euro is de PlayStation Classic duur te noemen. Gezien de technische beperkingen is de Classic meer een hebbedingetje voor liefhebbers dan een echte aanwinst voor in de woonkamer. Sony gaat er op deze manier flink aan verdienen, want de productiekosten komen natuurlijk niet eens dicht in de buurt van die 100 euro. Ja, je krijgt er officiële games voor terug, twee controllers, een HDMI-kabel en een grappige console. 50 euro had echter ook prima volstaan. Met die 100 euro komt het neer op een graaiactie door in te spelen op het sentiment.

UPDATE: de PlayStation Classic is officieel gelanceerd. Bekijk en oordeel zelf of hij de moeite waard is!4 reacties

dit slaat nergens op.
– op de NES SNES zaten ook zat games die niemand speelt.
– ook zijn er zat emulators voor nintendo.
– de nintendo mini’s hebben ook geen wifi.
– de SNES is 88 euro, en die verkoopt ook prima.

tuurlijk het is gewoon een gek hebbedingetje. maar dit gaat echt wel als een malle verkopen.
@dymf: Amen !
Vind de 100 euro niet zo schokkend voor een console en 20 games die vooral uit jeugdsentiment gekocht zal worden. Voor een luxe editie van een moderne game betaal je ook al gauw een bedrag dat die richting op gaat. Ik vind het wel karig dat die 20 games alles is waarmee je het zult moeten doen. Het is me niet helemaal duidelijk of er nog fysieke game disks in kunnen want dat zou al een uitweg zijn, maar dat zal wel niet gezien het verkleinde formaat.
Tsja, goedkoop klikbeet dit artikel, geen van de argumenten is steekhoudend.

De Nintendo classic mini NES moest het met 30 games doen en de Nintendo classic mini SNES met 21 en beide mini consoles waren in no time uitverkocht. Net als deze Playstation Classic overigens in de voorverkoop.

En ja, ik had ook liever meer games gezien, maar 20 games (mits zorgvuldig gekozen door Sony) is een prima aantal. Je moet niet vergeten dat dit geen simplistische 8 of 16 bit games zijn, maar games waar je je uren in kunt verliezen. Ik heb destijds FFVII gespeeld en was daar maanden zoet mee en toen was ik pas op disc 2 van 3. Dus dat de PS Classic een fail is, omdat er “slechts” 20 games op staan, is dus een onzin argument.

Dat de kopers niet iedere game leuk vinden is een gegeven, dat geldt voor elke classic mini (er zijn ook Commodore 64, Sega Mega Drive en een Atari Flashback uitgekomen). Het belangrijkste is dat er goede games gekozen worden in een goede mix van genres. De vijf titels die Sony nu aankondigd, zijn op zichzelf al een goede mix: een klassieke JRPG, een moderne JRPG een racegame en platformer en een vechtspel. Als de rest van de 15 spellen ook goed worden gekozen, dan is het geen enkel probleem dat er een paar games bij zitten die je nooit zult spelen. Overigens geeft Nintendo aan dat de overige 15 games per regio waar deze mini console verkocht gaat worden zullen verschillen, rekening houdend met wat er in die regio populair was.

Verwachten dat er wifi inzit en de mogelijkheid nieuwe spellen te downloaden is in directe tegenspraak met de klacht dat €100 te veel gevraagd is. Als je in zo’n hebbedingetje een modem moet inbouwen, software om games te kopen en downloaden en dan ook een dedicated server moet opzetten en jarenlang onderhouden voor het geval iemand over 5 of 10 jaar ook nog eens een game wil downloaden, dan heb je wel hele hoge verwachtingen van een apparaat van €100.

In dat geval kan ik je overigens de C64 classic mini aanraden, daar kun je niet alleen een toetsenbord en muis op aansluiten en gebruiken, maar je kunt er ook eigen roms in laden (met een USB stick) en spelen.

€100 is een nette prijs voor een stukje jeugdsentiment (waar de meeste mensen het ding voor zullen kopen, ik in ieder geval wel). Dat is omgerekend €5,- per spel en dan krijg je er ook nog zo’n geinig mini apparaat bij dat je meteen kunt aansluiten en gebruiken.

Verder vergelijkt de schrijver de prijs van deze console met het downloaden van een emulator en roms van het internet. Dat is net zoiets als klagen dat een DVD of Bluray in de winkel te duur is, want je kan de film ook gratis downloaden van Pirate Bay. En ja, dat is illegaal, net als het downloaden van roms waarvan je het originele spel (of de console) niet bezit. Vandaar dat verschillende websites die zich bezig hielden met het verspreiden van de eerder genoemde emulatoren en roms inmiddels zijn gestopt, omdat ze de hete adem van Nintendo in de nek voelden (https://www.want.nl/nintendo-klaagt-eigenaar-rom-websites-aan/).

Overigens heb ik in het verleden ook verschillende malen zitten rotzooien met zo’n emulator (meerdere om precies te zijn) en dat is nog helemaal niet zo makkelijk als de schrijver het doet lijken. Het vinden van de originele rom (om de chip van de originele console te kunnen emuleren) is al een hele klus (want, nogmaals, illegaal). Het downloaden en laden van geschikte roms, het kiezen van de juiste instellingen voor beeld en geluid (waarvoor soms weer aparte plug ins nodig zijn) en het inprogrammeren van de gamepads zijn stuk voor stuk rotklusjes waarbij ik regelmatig een FAQ moest raadplegen om te weten wat ik precies moest doen. Gelukkig hoef je dat allemaal slechts een keer te doen, maar het is een stuk makkelijker als je zo’n console gewoon in je tv kunt pluggen en je meteen kunt gaan spelen. Het is dus ietwat complexer dan alleen een emulator downloaden en een gamepad in je pc pluggen.

Nee, de Playstation Classic is pas een fail als hij de games niet goed emuleert, als spellen voortdurend haperen of vastlopen, als opgeslagen spellen corrupt worden, als de gamepads van slechte kwaliteit zijn of als Sony het voor elkaar krijgt om 15 spellen te selecteren waar nog nooit iemand in de EU van heeft gehoord of die destijds slecht zijn ontvangen.

Uit niets in dit artikel blijkt dat we serieus bang hoeven te zijn dat Sony het op een van deze punten zal laten afweten. Dus de Playstation Classic mini op basis van de genoemde argumenten een ‘fail’ noemen is volstrekt uit de lucht gegrepen. Het is duidelijk dat de schrijver van dit artikel geen zin heeft om de PS Classic Mini te kopen en dat de PS Classic voor hem persoonlijk als een ‘fail’ aanvoelt. Maar dat is waarschijnlijk omdat hij niet tot de doelgroep behoort waar deze console voor bedoeld is.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).