4 snelle tips om je Windows 10 PC sneller te laten draaien

Een trage Windows 10 PC is ontzettend irritant. Met deze 4 tips kun je veel problemen verhelpen.

Statistisch gezien is de kans uitzonderlijk groot dat je een Windows 10 PC hebt. In dit artikel bekijken we een aantal handige Windows 10-features waarmee je de performance van je PC flink omhoog kunt schroeven. De onderstaande tips zijn vooral handig voor low-end systemen die alle boost kunnen gebruiken die er maar is. Voor een volledige guide kun je deze guide checken; daar duiken we nóg dieper in PC optimalisatie. We beginnen simpel en schroeven in impactvolheid van de tweaks steeds een beetje op.

Start up apps

Wanneer je PC al een tijdje in gebruik is, zullen er een hele hoop programma’s zijn die zichzelf stiekem in je opstartroutine hebben gewurmd. Doorgaans moet je tijdens de installatie specifiek uitzetten of je een programma bij het opstarten van je PC wilt draaien of niet.

Door alle onnodige programma’s uit te schakelen maak je het een stuk makkelijker voor Windows om de PC netjes op te starten en je kunt ook nog eens veel sneller aan de slag.

 • Ga naar Instellingen
 • Selecteer Apps
 • Klik in de linker balk op Opstarten
 • Zet alle onnodige programma’s uit

Virusscan

Een andere gemakkelijke truc is om een virusscan te draaien als je je PC even niet nodig hebt. Malware en virussen hebben meestal niet zo’n grote impact op je systeem (anders zouden ze constant betrapt worden) maar het kan zijn dat geniepige software je systeem toch vertraagt.

Ongeacht welke virusscanner je gebruikt, is het aan te raden om zo nu en dan een scan uit te voeren. Je weet maar nooit! In het onderstaande geval gebruiken we Windows’ gratis eigen anti-virus maar hetzelfde principe geldt voor alle alternatieven.

 • Ga naar Instellingen en selecteer Bijwerken en Beveiliging
 • Klik in de linker balk op Windows-beveiliging
 • Klik op de button Windows-beveiliging openen
 • Selecteer in de linker balk Virus- en bedreigingsbeveiliging
 • Klik op de button Snelle Scan of selecteer onder Scan Opties een uitgebreidere scan

Stroom

Een andere bottleneck, zeker op laptops, is de stroomtoevoer. PC’s kunnen minder stroom verbruiken om bijvoorbeeld de accu te besparen, maar als er zware taken worden uitgevoerd, kan het de performance ook tegenhouden.

Ga naar Instellingen, klik op Systeem
Selecteer Energiebeheer in de linker balk
Klik eventueel op Extra Energie-instellingen om eventueel nog meer juice te gebruiken

Bij gamen of zware programma’s is de energiebesparing-stand doorgaans niet genoeg. Zet dan ‘performance’ aan. Overigens doet Windows dit doorgaans als het goed is vanzelf, maar mocht je zelfs onder normale druk slechte prestaties hebben, dan kan deze instelling je helpen.

Schijf opruimen en defragmenteren

Hoewel het meestal niet de bottleneck is, kan een volle harde schijf bijdragen aan het probleem van een trage computer. Het duurt dan immers extra lang voordat Windows bepaalde bestanden heeft gevonden. Het is daarnaast altijd handig en overzichtelijk om je opslagstation zo nu en dan op te ruimen.

Wil je een schijf daarentegen weer ‘sneller’ maken, dan kun je deze het beste zo nu en dan defragmenteren. Voor de duidelijkheid, dit heeft betrekking op HDD’s (traditionele harde schijven) en dus niet SSD’s (Solid State Drive). Die eerste slaat bestanden inherent niet netjes ‘bij elkaar’ op, waardoor zoeken nog lastiger wordt voor Windows. Defragmentatie zet al je bestanden weer netjes naast elkaar. Maak wel eerst een back-up van je bestanden, want corruptie ligt altijd op de loer.

 • Ga naar Instellingen, klik op Systeem
 • Selecteer Opslag in de linker balk. Hier kun je overigens ook tijdelijke bestanden en andere rommel automatisch opruimen.
 • Klik op Stations Optimaliseren

In dit scherm kun je harde schijven dus defragmenteren. Windows geeft zelf al aan hoezeer een schijf gefragmenteerd is en hoeveel nut het dus zou hebben. Hoe hoger het percentage, hoe meer effect het zal hebben als je de schijf defragmenteert.

Bonustips

Er zijn zoals al eerder gezegd nog tal van andere tips, maar op een gegeven moment is het een beetje op. Het herinstalleren van Windows is daarbij slim of af en toe te doen. In dit artikel leggen we precies uit hoe. Tevens kun je met behulp van deze guide nog checken of je genoeg RAM hebt, want als je het werkgeheugen upgradet, kan dat ook wonderen doen.

Foto @okubax (bijgesneden)

2 reacties

 1. Nog meer bonus tips!

  1: Rechtermuisklik op je bureaublad – Beeldscherminstellingen –
  Scroll naar beneden en klik op “Graphics settings”.
  Zet het tabje op “Classic app” En klik browse: selecteer je video/3d software of een game, en zet hem op high performance.

  Dit doet in principe hetzelfde als bij de power settings, Maar nu per programma, (Zet ze beide op high performance). Maar hiermee forceer je dus dat specifieke progs ook echt gebruik maken van de high performance mode!

  2: Klik start, en zoek naar “Background apps” , vervolgens vink je alles uit, Behalve dat handjevol apps die je ook echt veel gebruikt.
  Weet niet meer precies wat het exact doet, maar alle apps werken nog gewoon prima, Maar ook hier bespaar je weer een beetje op.

  3: Klik start en zoek op “Msconfig” ga naar het middelste tabje “Services”.
  Vink uit: Microsoft services. En ga vervolgens het lijstje even af en zet gerust een lading dingetjes uit! (Vooral Chrome updates etc uitzetten!**), Dit kan afhankelijk van je lijstje veel invloed op je performance hebben!
  Maar let wel even op dat dingen als Steam de services nodig hebben, Realtek bijvoorbeeld voor je audio, Experimenteer hier een beetje in. Als iets niet werkt en het heeft een service zoals Steam, dan gewoon weer aanzetten. Vandaar dus de toggle om Microsoft services niet te tonen, dan kan er niks fout gaan! Malware kan hier ook tussen zitten dus dat neem je dan meteen mee. als de service uit staat werkt het gewoon niet meer.

  4: Malware! klik start: Zoek op “Task scheduler”, Klik vervolgens op de library en zet ook hier de update triggers uit!**
  En dus malware, Malware gebruikt de scheduler regelmatig om taken (vanzelfsprekend eigenlijk) uit te voeren.
  Je kan meestal alle taken in dit lijstje uitzetten, Bij onzekerheid disable ipv delete, en je kan per taak bekijken welke .exe er word ge-opend etc. En welke tijden ze worden uitgevoerd.
  Ccleaner heeft een tabje ergens die dit ook kan doen, mocht je Ccleaner hebben.
  En “Adwcleaner” kan best hardnekkige malware voor je ouders/client fixen.
  Check overigens ook je browser extensies / plugins, En verwijder dingen als Mcafee want Windows Defender is meer dan goed genoeg, en Antivirus software is ontzettend vaak de main cause van trage PC’s bij clienten.)
  Je HDD/SSD werkt beter als je meer dan 10% opslagruimte vrij laat, Persoonlijk gebruik ik het gratis programmatje “Ridnacs” om snel grote files te vinden zodat je dus snel ruimte vrij maakt.
  Google: “Ridnacs Alternative” of voor elke andere soort software en je komt geneog top 10 lijstjes van vaak gratis alternatieve software tegen. Altijd handig om te weten!

  **De eerder genoemde update dingetjes van bijvoorbeeld chrome lanceren bij windows startup of op specifieke tijden via tasks etc. Maar die update word OOK gewoon uitgevoerd zodra je je browser start. Vandaar dat ze eigenlijk niet echt nodig zijn, Zo start windows sneller op, en voorkom je dat chrome spontaan weer op de achtergrond iets doet terwijl je hem niet hebt gebruikt etc.
  Alles hierboven kun je gerust aan en uit schakelen zonder enige schade. Let alleen even op dat alles naar behoren blijft werken want elk programmatje werkt anders. (Laatste Tip: Maak een screenshot van het lijstje dat je uit schakelt als het er te veel zijn om te onthouden, na de reboot ga je dat lijstje sneller af door de progs te testen!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *