4K-kopieerbeveiling-krakers schikken voor $5,2 miljoen

HD Fury
De schrik zat er blijkbaar goed in bij Ace Deal.

Warner Bros en Intel zijn de bedrijven die dit bedrag opstrijken. Dat blijkt uit documenten van de rechtbank.

Met de hardware van Ace Deal is het mogelijk om de zogenaamde HDCP-beveiliging van 4K Blu-Rays en HD-streams te omzeilen. Die techniek is eigendom van Intel en is bijzonder lastig te kraken.

Twee bedrijven werden aangeklaagd voor het produceren van hardware die hiertoe in staat is. De eerste, het Chinese bedrijf LegendSky, betoogde dat zij de wet niet overtreden omdat met hun HDFury de beveiliging niet gestript wordt, maar alleen gedowngrade naar een lager niveau. Dat zou volgens de DMCA (digital millenium copyright act) mogen. Een maas in de wet, dus.

LegendSky kwam daarmee weg, soort van. Er werd een schikking getroffen die er in de praktijk op neerkomt dat men alle aanklachten tegen het bedrijf laat vallen, zo lang prodcutie van de apparaten wordt gestaakt. In documenten van de rechtbank wordt nergens een schadevergoeding of andere betaling genoemd. Blijkbaar durfden ze het toch ook niet aan de rechtbank uitspraak te laten doen.

Dat laatste geldt ook voor Ace Deal, maar daar lijkt het dus toch wat anders te zijn gelopen. Zij staken niet alleen productie, maar zeggen ook 5,2 miljoen schadevergoeding te zullen betalen. Een behoorlijk bedrag, als je bedenkt dat er 2078 apparaten zijn verkocht. Mogelijk wordt dit verschil verklaard door het onderscheid in beveiliging verwijderen en beveiliging downgraden.

Even afwachten of er andere bedrijven met vergelijkbare apparaten op de proppen komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *