5 alternatieven voor Google Reader

Google Reader dood
Het einde is nabij! Over een week trekt Google definitief de stekker uit hun RSS Reader. Wat moet je dan gebruiken om je nieuws te lezen? We zetten wat alternatieven op een rijtje.

Toen Google enkele maanden geleden bekendmaakte dat ze per 1 juli 2013 zouden stoppen met Google Reader zorgde dat voor veel verontwaardiging bij rss- en nieuwsverslaafden. Het was immers een zeer gemakkelijke manier om je dagelijkse portie feeds te consumeren. Google was doof voor alle kritiek en kwam niet terug op het besluit. Tijd dus om je feeds te verhuizen.

1) Feedly
Het meest genoemde alternatief is Feedly. Deze dienst heeft vorige week een eigen cloud gelanceerd en biedt de mogelijkheid om je Google Reader gegevens gemakkelijk te importeren. Uiteraard is Feedly te gebruiken via de browser en op Android en iOS. Als je feeds eenmaal bij Feedly staan kan je ze ook benaderen via andere apps zoals IFTTT, Newsify, Sprout Social, gReader en veel meer.

2) Digg Reader
Deze week zal Digg haar Google Reader alternatief met de naam Digg Reader lanceren. Het team van Digg heeft 3 maanden gewerkt aan deze dienst en hoewel hij nu nog redelijk beperkt is beloven ze in de komende maanden veel nieuwe functies. Zo moet er bijvoorbeeld nog een app voor Android komen.

3) Netvibes
Een ander veelgebruikt alternatief voor Google Reader is Netvibes. Deze dienst is gratis voor particulieren, maar voor de liefhebbers zijn er ook betaalde versies.

4) Newsblur
Deze reader geeft gebruikers de keuze tussen een gratis en een betaald abonnement, maar eerlijk gezegd zijn de beperkingen voor de gratis variant nogal groot. Zo kan je slechts 64 feeds gratis bekijken, als je meer feeds wil gebruiken dan moet je $24 per jaar betalen.

5) The Old Reader
Mensen die heimwee hebben naar het oude vertrouwde Google Reader zullen zich hier volledig op hun gemak voelen. Deze reader maakt namelijk gebruik van het (oude) design van GReader. Ideaal dus voor mensen die niet zo van verandering houden.

Bonus: Facebook Reader
Als de geruchten kloppen komt Facebook binnenkort ook met een reader. Wellicht dat dit voor sommige mensen een welkom alternatief is.

Nog geen keuze kunnen maken? Wees dan in elk geval zo verstandig om de gegevens van je huidige RSS feeds alvast te downloaden. Dat kan je doen door te surfen naar google.com/takeout. In het zipje dat je dan krijgt vind je het bestand subscriptions.xml waar alle feeds inzitten. Dit bestand kan je vervolgens importeren bij een andere reader.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *