5 dingen die we verwachten van Windows 9

Microsoft verklapt: Windows 9 komt eraan
Microsoft trekt op 30 september het doek van de nieuwste versie van Windows. Kan de opvolger van Windows 8 het aanzien van het besturingssysteem weer herstellen?

De naam
De nieuwe Windows-versie staat intern bekend als Project Treshold, maar Microsoft is al een tijdje afgestapt van het geven van namen aan zijn besturingssysteem. Na Windows XP volgde Vista, Windows 7 en Windows 8, dus wij zetten ons geld op Windows 9.

De terugkeer van het startmenu
Windows 8 stond in het teken van de Metro-interface, maar dat viel niet bij iedereen even goed. Microsoft deed met Windows 8.1 al een voorzichtige poging het startmenu terug te laten keren, maar uitgelekte video’s van Windows 9 laten zien dat we straks als vanouds door de lijst met programma’s en mappen kunnen scrollen. Daarbij gaat de Metro-stijl overigens niet verloren, want de tegels zijn nog steeds in het menu verwerkt.

Strictere scheiding tussen tablets en pc’s
PC’s starten op in desktopmodus, zodat je meteen het vertrouwde bureaublad voorgeschoteld krijgt. Je kunt de live tiles desgewenst schermvullend openen, al kunnen we onszelf eigenlijk niet voorstellen dat je dat wilt. Het tegenovergestelde geldt voor apparaten met Windows RT. Die moeten het voortaan zonder desktop doen, al kunnen we onszelf wel voorstellen waarom. De tegels werken namelijk prima op apparaten met touchscreen. Dat betekent tegelijkertijd dat we voortaan alleen Marketplace-apps kunnen draaien, al zou dat tegelijkertijd voor de nodige nieuwe aanwas kunnen zorgen.

Een stuk goedkoper
Apple zette met OS X Mavericks de trend voor gratis updates van hun besturingssysteem en Microsoft lijkt niet anders te kunnen dan hun voorbeeld volgen. Voorheen rekende het bedrijf gerust honderden euro’s voor Windows, maar nu zal het daar niet meer mee weg komen. Windows-gebruikers zullen de update vermoedelijk gratis krijgen.

Release in 2015
We verwachten Windows 9 in 2015, al is het nog onduidelijk of we er al in het voorjaar mee aan de slag kunnen of langer moeten wachten. Dat geeft het bedrijf genoeg tijd om het besturingssysteem nog uitgebreid te laten testen en eventueel de nodige schoonheidsfoutjes weg te werken.

3 reacties

  1. Ik moet zeggen ik wel blij zou zijn als gewoon het start menu terug komt. heb sinds 2 weken nieuwe lenovo laptop met windows 8.1 en kan er maar niet echt aan wennen na windows 7 en vista.

  2. het wordt tijd voor fatsoenlijke zoekfuncties… eigenlijk te belachelijk voor woorden dat ik een willekeurige file sneller via google ergens in verwegistan kan vinden dan op mijn eigen pc..
    de hierarchische file explorer met mappenstructuur is niet echt meer van deze tijd imho

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *