5 redenen waarom de iPad Air ‘meh’ is

Kijk deze nieuwheid! Meh.
Zo, iedereen bijgekomen van alle gratisheid van Apple’s Keynote? Wij gaan een gegeven paard niet in de bek kijken, maar om nou te zeggen dat we erg onder de indruk van de iPad Air zijn, nee.

Er zijn steeds meer geluiden dat Apple de edele kunst van het innoveren een beetje kwijt aan het raken is, en na jarenlang voorop te hebben gelopen lijkt het daar meer en meer op. De iPad Air zou het vlaggenschip moeten zijn, maar wij hebben 5 redenen waarom het allemaal wat lauwtjes is.

1. Geen Touch-ID
De iPhone 5S heeft zo’n mooi ringetje, en als je daar één van je vingers op legt herkent ie meteen wie je bent en zal de telefoon ontgrendelen. Waarom heeft de zojuist uitgebrachte iPad Air dit niet? Zijn iPad-eigenaren dit gemak niet waardig volgens Apple? Ach, er moet toch nog over zijn om voor te klappen bij het uitbrengen van de iPad 6…

2. Geen 802.11ac WiFi
Bij een mobiel apparaat zou je verwachten dat er veel aandacht besteed is aan de draadloze kant van het verhaal. Apple heeft een lijn mooie routers die uitgerust zijn met 802.11ac, waardoor snelle overdrachtsnelheden mogelijk zijn. Stukje bij beetje worden de Macs geupdate om dit te gaan ondersteunen, maar de nieuwste telg in de iPad-familie moet het maar doen met 802.11n. Welliswaar getweakt, maar het is geen 802.11ac en zal ook nooit deze snelheden halen.

3. Weinig opslagruimte of uitbreidbaarheid daarvan
Apple benadrukt de iPad als een multimedia-apparaat die een kleine laptop zou kunnen vervangen. Dat kunnen wij ons best voorstellen, qua rekenkracht komt de gebruiker ook niets te kort. Maar multimedia betekent ook grote bestanden, en met een maximum van 128GB is de koek snel op als je leuk met films aan de slag gaat. En het geheugen is ook niet simpel uit te breiden met een Micro-SD kaartje of iets dergelijks.

4. Andere vormfactor betekent nieuwe cases en accessoires
Er is een massale markt aan hoesjes en dergelijk voor iPads, dus dat is nog niet eens zozeer het probleem. Nee, het feit dat de Air een stuk dunner en smaller is dan zijn voorgangers, die allemaal ongeveer dezelfde breedte en hoogte hadden, betekent dat de meeste speakerdocks de iPad ook niet meer vast kunnen houden. En dat zijn soms best prijzige apparaten, die je niet graag wil vervangen.

5. De instapper is stokoud en geen cent goedkoper als voorheen
Toegegeven, dit kan je de iPad Air niet direct aanrekenen, maar Apple heeft een traditie bij de iPhones om het vorige model als instapper te houden. Om een of andere reden heeft Apple er voor gekozen om bij de full-size iPads de stokoude, A5-hebbende iPad 2 met dock connector er naast te houden. Waarom niet de iPad 3 of 4, vragen wij ons af. Het prijsverschil tussen de 2 en de Air is niet groot, maar het gat qua ontwikkeling is enorm.

9 reacties

  1. Mr Thommie is zeker Android bezitter? Sinds jaar en dag (ok, genuanceerd: sinds de iPhone 1) gebruikt Apple al geen SD kaarten in haar mobiele apparaten. Maakt dat het apparaat slechter? Nee. Blijkbaar nemen mensen genoegen met afwezigheid van SD mogelijkheden.

    Ik vind trouwens reden 2 ook niet echt een doorslaggevende reden waarom je zo’n apparaat niet zou moeten kopen. Veel mensen zijn de 802.11n snelheid nu eenmaal gewend, dus ook hier komt het naar mij wat gezocht over.
    Net zoiets als ‘mijn telefoon is beter want ik heb een quad core en jij maar een dual core’. Het is maar net hoe de fabrikant daar gebruik van maakt. En het kan zelfs zo zijn dat het systeem van de dual core in dit voorbeeld veel efficiënter is gebouwd en dus sneller is.

  2. Ik ben met alles over gestapt naar Apple en wat een verademing, Windows is wat we allemaal weten wat het is en in dat rijtje komt ook Android te staan. Ik heb de samsung galaxy note 10.1 en de Galaxy S4 voor smartphone gehad, dus niet van de minste dacht ik toch. Wat ben ik blij dat ik die plastieken doosjes kwijt ben, de eerste dag draait het soepel en vanaf de 2de begint het, de boel draaiend houden. Deze zorg ben je bij Apple in één keer kwijt, het draait de 100ste dag zoals de eerste en indien er een nieuw model uitkomt krijg ik nog 2/3 van mijn aankoopprijs terug ook. Niets dan lof voor Apple van mij. Android, voor mij nooit meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *