5 redenen waarom Facebook Pay flopt

Facebook Pay wordt een enorme flop
In het geniep heeft Facebook een Ierse bankvergunning aangevraagd. Toch valt het zeer te betwijfelen of we in Nederland op deze dienst zitten te wachten. 5 redenen waarom dit flopt.

1 Bankieren doen we via de bank

Rabobank-klanten kunnen nu betalen met hun smartphone
In Nederland betalen we nog altijd het liefst via onze onze eigen vertrouwde bankapps. En exotische betaalvormen als PayPal gebruiken we nog maar heel mondjesmaat. ING stopte recent met Twype en van Bunq horen we ook nog maar bar weinig.

2. De jeugd vindt Facebook stom

Onze kinderen zitten vooral op Snapchat en op Instagram. Niet op Facebook. En waar de adaptie van nieuwe technologie meestal begint bij de jeugd, zal Facebook dus niet snel populair worden als betaalplatform.

3. Facebook weet nu wel genoeg van ons

Facebook en Whatsapp liggen steeds feller onder vuur in de Europese Unie. De twee bedrijven wisselen zonder toestemming gegevens uit. Als straks Facebook ook nog eens toegang heeft tot onze betaalgegevens, dan weet Facebook wel erg veel. En alle beloftes ten spijt over privacy… We wantrouwen Zuckerberg en zijn vrienden steeds meer.

4. Facebook Messenger wil een open platform zijn

WeChat gebruikte Lionel Messi in zn reclames

Zoals we vorig maand al schreven, in China verlopen veel meer transacties via apps als WeChat. Deze apps staan open voor andere applicaties. Facebook wil met Messenger diezelfde kant uit. Dus in de toekomst kun je via Messenger contact maken met de ING-app en zo kun je dan betalen. Je hebt dus geen speciale Facebook Pay nodig.

5. Creditcard-gebruik is laag

Zeker in Nederland gebruiken we onze creditcard nauwelijks. Facebook Pay is gekoppeld aan een creditcard. We blijven zuinige Hollanders en no way dat we ons creditcardgegevens aan Facebook geven. Stel je voor dat we straks in een dolle bui ineens een aanbieding kopen…

Nog geen reacties

  1. Als ik nu langs zou gaan in de Elsas en daar, wat is het, 3 mio moet aftikken voor een Chiron, dan zou ik zeggen: hoeveel kost het om dat ding voor de zomer te hebben.
    Is dat te veel, of is het niet mogelijk, zou ik opstaan en weglopen.
    En daarmee zal ik waarschijnlijk niet de enige zijn.

  2. 1 Facebook en de wereld zijn groter dan NL. In de wereld betaalt men met credit cards van je luchtvaartbedrijf, van de WNF, van de Supermarkt etc etc.
    2 Als je FacebookPay over de FB mensen uitrolt, kan je dat ook bij de Instagram mensen doen: zelfde bedrijf.
    3 Dat zullen ze vast goed regelen.
    4 Mooi toch?
    5 De wereld is groter dan NL. Winkeliers betalen ook voor e-pay. Als jij je ING pas in een ABN automaat stopt, betaalt ING gewoon voor de dienst aan ABN. Dat rekenen ze niet aan jou door; want dan zijn morgen alle zuinige NL-ers weg bij de ING. Zelfde met credit cards. In vele landen kan je als betaler gewoon rebates krijgen als je met je cc betaalt (ik krijg 0.9% van alles wat ik betaal met mijn cc terug als rebate): m.a.w. met credit card betalen is goedkoper dan betalen met cash of maestro. Dat zullen ze bij FB ook snappen: de rebates, in welke vorm dan ook, moeten aantrekkelijk zijn voor de klant.
    In NL zijn die rebates niet gebruikelijk. Als je ze wel goed zou introduceren, dan zal iedereen bij de Appie of de Jumbo zeuren dat ze met cc of FB-pay willen betalen. Gebeurt dat, zijn punten 1-4 ook opgelost in NL.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *