5 redenen waarom fitness trackers onzin zijn

Fitness trackers zijn onzin
Heb je zo’n hippe Fitbit of een Polar Activity Tracker? Jammer! Je hebt er namelijk helemaal niks aan. Dit zijn de 5 redenen waarom deze bandjes jou niet helpen.

1. Je wordt dik van een fitness tracker
Huh? Ja echt waar. Een nieuwe wetenschappelijke studie, gepubliceerd in American Medical Association laat zien dat mensen met een Fitbit of TomTom Touch meer aankomen dan mensen die zo’n tracker niet gebruiken. De onderzoekers van de University of Pittsburg volgden twee groepen mensen die wilden afvallen. De ene groep gebruikte actief een fitnesstracker, de ander hield handmatig de activiteiten bij.  De groep met de fitness tracker kwam aan! De verklaring: zien dat je actief bent, geeft je klaarblijkelijk extra rechtvaardiging te eten. Ach ik heb vandaag toch al 10.000 stappen gezet.

Door een fitness tracker ga je meer eten

2. Fitness trackers zijn volstrekt onbetrouwbaar
Echt gebeurd: twee vrouwen maken een strandwandeling. Beiden hebben een iPhone en de app Moves. De ene vrouw heeft 4 kilometer gelopen, de ander 6 kilometer. En bij fysieke fitnesstrackers komt het ook maar al te vaak voor dat  je ineens uren hebt gefietst of gerend hebt over het water. Dus je gaat je gedrag aanpassen op basis van te optimische cijfers.

Fitness trackers zijn onbetrouwbaar

3. Fitness trackers kunnen niet rekenen
Een partijtje dubbel op de tennisbaan: 500 caloriën, wandelen met de hond: 1100 caloriën. Uurtje hardlopen: 500 caloriën. Zo maar wat gegevens uit TomTom en Moves. Er is geen peil op te trekken hoeveel energie je nu echt verbruikt met beweging. Tenminste als je moet afgaan op fitnesstrackers. Uit studie’s van de Ball State University blijkt dat fitnesstrackers of overdrijven of schromelijk onderschatten.

Fitness trackers kunnen niet rekenen

4. Fitness trackers zijn veel te duur
Zo’n armbandje dat niets anders doet dan je beweging bijhouden, het kost 150 euro. Beetje veel geld voor technologie die standaard in elke smartphone zit. Als je dan zonodig wilt weten hoe veel stappen je hebt gezet of hoeveel kilometer je hebt gefietst, gebruik dan gewoon je telefoon met een goede app zoals Strava of Runkeeper. Vele malen goedkoper en vaak veel beter.

je smartphone is je beste fitness tracker

5. Fitness Trackers zijn altijd leeg als je ze nodig hebt
Zo’n Fitbit meet je energieverbruik, maar helaas heeft het bandje zelf ook nog stroom nodig. Dus af en toe moet het bandje af. Of je vergeet de tracker op te laden en precies die dag heb je een mooie wandeling in het verschiet. En zeg nou zelf: zo’n bandje ziet er toch eigenlijk niet uit…

Zo fitness bandje ziet er toch niet uit

5 reacties

 1. 1) Het is een hulp middel voor bij je dieet.
  2) Dit hangt per tracker af, de een is minder accuraat dan de ander
  3) Dat is waar
  4&5) Een Xiaomi Miband kost 18 euro, en houd naast een hartslag sensor ook nog eens automatisch je slaap bij. EN!! Hij gaat een minimaal een maand mee op de accu.

 2. Wat een geweldige hoop onzin. Let op…volgende week komt er een rapport, bij voorkeur van hetzelfde “instituut” dat het tegenovergestelde beweerd.
  Van smartphones is allang bekend dat de stappenteller voor geen meter klopt. Zelfs als de telefoon op het buro ligt telt hij stappen..
  Verdiep je eerst eens in websites die dit soort apparaten test voor je klakkeloos conclusies trekt uit zo’n onderzoekje. Kijk bv eens bij http://www.dcrainmaker.com/ .

 3. @rene. Ben bang dat je dan toch in de verkeerde groepen rondhangt.
  Ik geef toe dat de “goedkope bandjes” er een zooitje van maken, maar mn garmin fr235 en microsoft band zijn akelig accuraat. Je wordt juist eerder getriggered om meer te bewegen. Zeker met een bureaubaan wordt je toch akelig hard met je neus op de feiten gedrukt. Dat motiveert dan juist weer om toch weer wat vaker op te staan of na het werken dan toch maar te gaan sporten.
  Wat ik wel veel zie, is dat ná het sporten er erg ongezond wordt gegeten….maar dat heeft dan dus weer niets te maken met de tracker. Kortom…klok en klepel verhaal.
  Dit instituut heeft weer een zondebok gevonden voor menselijke zwakheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *