5 redenen waarom we een hekel hebben aan e-books

E-book
Nederlandse uitgevers verkopen inmiddels dik twee miljoen e-books per jaar, maar moeten we wel zo blij zijn met de opkomst van het digitale boek?

1. Ze zijn te duur
Je zou denken dat het een hoop geld scheelt als een boek niet gedrukt en getransporteerd hoeft te worden, maar niets is minder waar. Uitgevers in Amerika en het Verenigd Koninkrijk stunten regelmatig met de prijzen van e-books, maar in ons land gebeurt dat nauwelijks. Uitgevers kunnen ons proberen wijs te maken dat het uitgeven van een e-book net zoveel kost als de papieren variant, maar wie trapt daar in?

2. Je kunt ze niet doorverkopen of uitlenen
Heb je een boek gelezen, dan kijk je er in de meeste gevallen nooit meer naar om. Uitlenen of verkopen is echter onmogelijk. Als je een e-book koopt, koop je namelijk niet het boek zelf, maar krijg je een licentie om het boek te lezen. Verkopen kan dus niet (of toch wel?) en uitlenen is alleen een optie als je het geen probleem vindt om je tablet of e-reader een tijdje kwijt te zijn.

E-books

3. Het is slecht om naar je tablet te staren voor je gaat slapen
Lees je meestal voor je gaat slapen? Zorg dan dat je uit de buurt blijft van e-books, want het scherm van je tablet zorgt ervoor dat je een stuk slechter slaapt. Je maakt door het blauwe licht van de schermen minder melatonine aan, waardoor je pas 1,5 uur later voelt dat je moe wordt.

NB: dit is alleen het geval als je een reguliere tablet/telefoon als e-reader gebruikt. Met een echte e-reader (zwart-wit) is dit niet het geval.

4. Je tablet is nogal gevoelig voor zand en water
Zit er zand tussen de bladzijden van je boek of is de kaft nat geworden? Jammer dan… Het is echter een ander verhaal als je tablet verandert in een veredelde strandschep of verzuipt in bad. Inderdaad: dat wil je niet.

E-books

5. Hoe moeten we slim overkomen zonder gevulde boekenkast?
Je kent ze vast wel, foto’s van onderzoekers of ‘deskundigen’ voor een flink gevulde boekenkast. Meer heb je eigenlijk niet nodig als je een beetje intelligent wilt overkomen, ook al is de kans bijzonder klein dat je al deze boeken gelezen hebt. Je tablet heeft wel een virtuele boekenplank, maar het komt natuurlijk niet in de buurt van het echte werk.

10 reacties

  1. …dus stunten met de prijs betekent dat ze er eigenlijk bakken winst mee maken? Heb je een bron?
    Papier/drukken is goedkoop kan ik je vertellen en maakt derhalve dus maar een klein deel uit van de prijs van een boek.

  2. Wat een raar stukje, met als uitschieter kopje 5. Een e-reader vinden heel veel mensen erg prettig, waaronder ikzelf. Misschien had de titel moeten zijn ‘5 redenen waarom IK een hekel heb aan e-boeken’?

  3. Misschien wel leuk om even kop 3 te vermelden dat dit alleen het geval is als je een reguliere tablet/telefoon als e-reader gebruikt. met een echte e-reader, die ook op de afbeeldingen wordt getoond, is dit niet het geval.

  4. Heb al aantal jaar een e-reader, ding is echt top op vakantie. Kan altijd lezen, ook in fel zonlicht en het weegt een stuk minder dan een flinke pil. Aangezien ik meerdere boeken lees scheelt dat zeker in het aantal kilo’s in mijn koffer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *