5 simpele tips voor sneller internet (bekabeld en Wi-Fi)

Tips en trics
Zowel tips voor beginners als voor techliefhebbers.

Het internet is natuurlijk een essentieel component in een modern huis, voornamelijk om zo overal naar Apparata te kunnen surfen. Bij sommigen kan het helaas even duren voordat de nieuwste artikelen geladen zijn. Daarom besteden we in dit artikel aandacht aan manieren waarop je je internet gemakkelijk sneller kunt maken. We beginnen zeer gemakkelijk en gaan steeds een stapje geavanceerder om alles uit je browser-ervaring te halen.

Snelste provider
Het is natuurlijk een inkopper, maar de eerst drempel die je over moet bij het versnellen van je internet is kijken naar de provider die je internet levert. Wellicht dat je namelijk al aan je maximum zit van wat je provider in jouw regio kan bekokstoven. Omdat internetsnelheid zeer afhankelijk is van je locatie (sommige wijken hebben bijvoorbeeld glasvezel) kun je deze tool van de Consumentenbond gebruiken om te kijken welke provider in theorie het snelste internet levert (en voor welke prijs).

Het is daarbij handig om te onthouden dat de aangegeven snelheden veelal maxima zijn, geen gegarandeerde snelheden. De daadwerkelijke download- en uploadsnelheid is goed te testen met online speedtests. Zo weet je al heel snel of er winst te behalen valt of dat je eigenlijk zeer goed internet hebt.

Plaatsing router
Een tweede, essentiële tip is de plaatsing van de router. Nu is elk huis anders en hebben veel factoren invloed op in dit geval je Wi-Fi-snelheid. Hangt de router bijvoorbeeld in de meterkast, dan is de kans groot dat daar wat snelheid verloren gaat. In het onderstaande filmpje is goed te zien hoe een Wi-Fi-signaal zich gedraagt in een normale ruimte. Hang de router liever centraal in een kamer dan ergens in de hoek voor de meeste dekking.

[gv data=”6hcK9B4HHY8″][/gv]

Ook is iets als hoogte belangrijk. Hoe lager je een router hangt, des te meer objecten moet het signaal passeren. De meeste objecten (zoals meubels) in een huis komen maximaal tot je heupen dus wanneer je het kastje ietsje hoger dan dat hangt, ontwijk je al een hoop fysieke obstakels. Objecten als metaal en water absorberen overigens veel meer van het signaal dan een bank of gordijn. Oh, en houd je router uit de buurt van je magnetron, babyfoons en zelfs kerstverlichting en LED-lampen want huishoudelijke apparaten kunnen voor verstoring van het signaal zorgen.

Check de kabel/gebruik repeater
Heb je de beste provider en staat je kastje op de perfecte plek, dan nog is de kans zeer groot dat je internetsnelheid niet optimaal is. In beginsel raadt ik iedereen aan bekabeld internet te gebruiken, omdat dit niet onderhevig is aan plaatsing, afstand tot router en fysieke obstakels. Een goede kabel (zeker wanneer je grotere afstanden tussen router en PC moet overbruggen) kan daarbij een hoop schelen.

Ethernetkabels worden ingedeeld in categorieën, waarbij Cat5 over een langere afstand zijn maximum behoudt, maar een kleinere hoeveelheid dataoverdracht ondersteunt dan bijvoorbeeld een Cat6 kabel. Ook is het afhankelijk van je router (hoeveel Mbit/s hij aan kan) of een betere kabel überhaupt iets zou opleveren.

Mocht je in je gigantische villa dan toch veel te ver van je router af zitten, dan zijn repeaters misschien een optie voor je. Deze apparaatjes kunnen het internetsignaal (zowel ethernet als Wi-Fi) verlengen en/of versterken. Eigenlijk is dit een tweede router die je bijvoorbeeld op de bovenverdieping plaatst, wat de Wi-Fi-sterkte omhoog schroeft of het onnodig maakt om die peperdure extra lange ethernetkabel te kopen.

Gebruik een andere frequentie
Zoals we in 2014 al beschreven in dit uitgebreide Wi-Fi-artikel, zijn er ook nog wat geavanceerde trucjes die je kunt toepassen om je internetsnelheid op te krikken. Je router zendt namelijk op een aantal verschillende frequenties internet uit. Gebruik jij, net als iedereen in je nabije omgeving, dezelfde frequentie dan kunnen signalen elkaar neutraliseren, wat je internetsnelheid natuurlijk niet bevordert.

Met tools als InSSIDer kun je checken welke frequentie in jouw omgeving veel gebruikt wordt en dan weet je direct welke kanalen je moet vermijden. De meeste routers opereren bijvoorbeeld op 2,4GHz-frequentie (met kleine intervals daarboven). Via het configuratiescherm van je router kun je daar net specifiek boven gaan zitten of zelfs opschroeven naar een 5GHz frequentie om zo het drukke kanaal te vermijden.

DNS
De laatste en meest geavanceerde tip heeft alles te maken met het internet browsen, toch wel de hoofdzakelijke toepassing van het internet tegenwoordig. Wanneer jij namelijk ‘apparata.nl’ intikt, verstuurt je PC een verzoek naar een DNS-server (een soort telefoonboek van het internet) en vraagt naar het IP-adres van een site. En die DNS-servers, waar de IP-adressen worden opgehaald, kunnen nog al eens voor hapering zorgen.

Daarom zijn er allerlei platformen die ervoor zorgen dat je verzoeken sneller verwerkt worden. In de onderstaande video legt LinusTechTips uit hoe je bijvoorbeeld je Windows PC kunt instellen om contact te maken met DNS-server 1.1.1.1 in plaats van de standaard server van je provider. Deze publieke server heeft veel van de populairste websites als het ware geïndexeerd en kan zo sneller een resultaat terugsturen. Tevens zouden je zoekopdrachten ook niet voor reclame-doeleinden verkocht worden via de 1.1.1.1 DNS-server.

[gv data=”kqnvrjgyEMc”][/gv]

Dit artikel van de Consumentenbond kan je verder helpen bij het configureren van specifieke apparaten. In dit artikel vind je ook nog populaire publieke DNS-servers zoals die van Google (8.8.8.8) en OpenDNS (die de Consumentenbond in hun artikel gebruikt).

Lees ook: Wifi beveiligingslek ontdekt: zo bescherm je jouw gegevens

2 reacties

  1. Die tool van de Consumentenbond is leuk, maar houdt alleen rekening met providers die landelijke dekking bieden. Voor Almere staat Tweak er bijvoorbeeld niet bij en dat is zeker voor Internet toch zeker wel een provider om rekening mee te houden.

  2. Verrek! De consumentenbond heeft gelijk!
    Mijn huidige abonnement IS het snelste in de omgeving! (XS4ALL 500/500)
    Ik had verwacht dat ze het verschrikkelijke Ziggo weer in m’n neus zouden drukken maar dat viel nog wel mee gelukkig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *