60.000 banen weggeautomatiseerd door Foxconn

Auteur: , 4 Reacties
Foxconn

De grootste elektronica-producent van de planeet gebruikt elektronica om zijn elektronica te produceren.

iPhones en -pads, de Samsung Galaxy-serie, en de PS4 worden allemaal door Foxconn en zijn ruim 1,2 miljoen werknemers gemaakt. Ruim 1,2 miljoen -60.000, zo blijkt nu. Foxconn verkondigt namelijk trots dit aantal Chineze arbeiders te hebben vervangen door robots. Dat meldt onder andere The Verge. Ongetwijfeld is dit pas het begin.

De omstandigheden in de fabrieken van Foxconn zijn vaker wel dan niet volstrekt abominabel. Maar het enige dat slechter is dan een slechte baan voor weinig geld, is géén slechte baan voor helemaal geen geld.

Op zich geen ramp als robots werk overnemen. Als ze dat goedkoper kunnen dan mensen is dat pure winst. Helaas gaat die winst naar de fabrieken die ze inzetten en niet naar werknemers die nu betaald zouden kunnen luieren. In een statement zegt Foxconn er dit over:

“We are applying robotics engineering and other innovative manufacturing technologies to replace repetitive tasks previously done by employees, and through training, also enable our employees to focus on higher value-added elements in the manufacturing process, such as research and development, process control and quality control. We will continue to harness automation and manpower in our manufacturing operations, and we expect to maintain our significant workforce in China.”

Oftewel: die werkbijen kunnen straks allemaal uitdagend, complex werk gaan doen. Mmmmkay.

De discussie over robotisering is voorlopig nog niet ten einde. In de V.S. gaat men mogelijk het minimumloon verhogen naar $15 per uur. Volgens een oud-CEO van McDonalds zorgt dat straks voor massale werkloosheid, omdat een robotische arm nu eenmaal goedkoper en efficiënter patat in een zak kan stoppen dan een mens.

Zie ook: Mijn werk wordt straks gedaan door een robot, Is jouw baan binnen 20 jaar vervangen door een robot?4 reacties

de mens wordt zoals het paard…vroeger werd dat paard voor alles gebruikt, nu louter recreatief…maar mensen kan men helaas niet recreatief gebruiken dus…daar wringt het schoentje.
@Jantje_555: Er zijn mensen die andere mensen recreatief gebruiken…
@Jantje_555: En dan moeten we ineens verplicht wel aan het basisinkomen. Anders leeft straks 98% van de wereld in pure armoede.
Vooruitgang zelfs in china, industriële revolutie whoohoo.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).