7 tips om je koelkast in optimale conditie te houden

Kost veel energie, een topmodel in je koelkast bewaren
We vertellen je hier op Apparata graag het laatste nieuws over de nieuwste gadgets, apps, en apparaten. Maar op een dag als vandaag, waarbij het kwik kan oplopen tot 37 graden, duiken we even in dat stukje ondergewaardeerde technologie in de keuken. Dat met dit weer harder dan ooit staat te stampen op je opdrinkpils koud te houden.

Ervoor zorgen dat je koelkast in de verzengde hitte van deze vuurzomer niet voor een torenhoge energierekening zorgt, of gewoon manieren om je koelkast er shiny uit te laten zien. We zetten het hieronder in zeven tips uiteen.

07. Voorkom icing on the cake

Je koelkast simpelweg op max. zetten? Doe maar niet. Het zorgt vaak voor overmatige ijsafzetting in het vriesvak en ijsafzetting op de achterwand van het koelgedeelte. Waardoor je koelkast onnodig veel energie gaat verbruiken en voor meer geluidsoverlast zorgt, omdat hij steeds aanslaat.

06. Check of de deur van je koelkast goed sluit

Als je de deur van je koelkast niet goed dichtgaat, kost dit je jaarlijks al gauw 10-15% extra energieverbruik. Dit kun je eenvoudig controleren door te kijken of een briefje van tien euro tussen je koelkastdeur past: als dit lukt, sluit de deur niet goed. Even de rubberen afsluitstrip van je koelkastdeur schoonmaken en het is opgelost. Zo niet: koop een andere strip, duh.

05. Temperatuur meten doe je zo

Zet in je koelkast een glas water met daarin een thermometer. Op deze manier kun je heel eenvoudig zien of jouw koelkast de juiste temperatuur heeft – de ideale koelkasttemperatuur is tussen de 4 en 7 graden – of moet worden bijgesteld om je producten zo lang mogelijk vers te houden en die goudgele rakkers op een aangename drinktemperatuur te houden. Want we drinken nog liever gekoeld rosébier dan lauw bier. Dat zegt wat.

04. Probeer deze zomer je koelkast zo vol mogelijk te houden
Bierkoelert

Een volle koelkast koelt lucht namelijk makkelijker dan een lege koelkast. De producten in je koelkast slaan de koude temperatuur op en werken hierdoor als een soort accu.

03. Gooi koffie in je koeler

Nee echt, dit werkt. Zet 1 of 2 (grote koelkast) bakjes met gemalen koffie in je koelkast. Dit vermindert de kans op schimmels. En bij terugkomst neemt de geur van je koelkast je weer even mee terug naar dat fijne espressootje in de zon.

02. Poetsen, b*tch

Uiteraard ga je op autovakantie in een keurig gepoetste auto. Zet je koelkast dan ook meteen even in de car wax. Autowas voorkomt vettige vingerafdrukken, aanslag en je koelkast oogt daardoor altijd fresh & shiny. Schoonmaken is daarnaast een fluitje van een cent.

01. Voorkom vriesbrand des doods op je BBQ-vlees.

Wat zonnebrand is voor de huid, is vriesbrand voor je voedsel. Het zorgt door de verdamping van ijskristallen voor extreme uitdroging aan de buitenkant van de producten. Smaak en structuur worden aangetast. Not cool, of juist: té koel. Heeft jouw koelkast (nog) geen Total No Frost, probeer dan vriesbrand te voorkomen door alles in compacte, platte pakjes in te vriezen. Zorg dat er zo min mogelijk lucht bij komt. En pas vooral op dat de temperatuur in het vriesgedeelte niet te hoog is.

Nog geen reacties

  1. Lekker Margriet onderwerp weer, maar om dat jullie begonnen nog een tip uit eigen ervaring: zet je losstaande koelkast niet te strak tegen de muur. Vintieniefijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *