8 designs van Apple die je nog niet kende

8 designs van Apple die je nog niet kende
Sinds 1992 is de Britse Jony Ive voor talloze producten van Apple verantwoordelijk, maar het was de Duitser Hartmut Esslinger die er in het begin van de jaren tachtig een clean design introduceerde waarop nu nog wordt geteerd. Dit zijn een aantal designconcepten die hij onlangs wereldkundig maakte.

Een klaptelefoon van Apple
Een klaptelefoon van Apple
In 1982 haalde Apple de in Duitslands geboren designer Hartmut Esslinger aan boord, om de zogenaamde Snow Wite-designtaal vorm te geven. Tegen een jaarsalaris van 2 miljoen dollar bracht Esslinger Apple van een startup met houtje-touwtje-hardware naar volwassen computerbedrijf. In ieder geval qua designs. Eén van zijn ontwerpen was deze schermloze klaptelefoon.

Apple Snow White 2
Apple
In ’82 onthulde Esslinger dit concept van een desktop computer, die nieuwe techniek mixt de toenmalige designtaal van Amerikaanse producten.

Apple Snow White 2 Macintosh Studies
Apple Snow White 2 Macintosh Studies
Ziehier de conceptversie van de eerste Macintosh, die in 1984 werd geïntroduceerd als goedkope opvolger van de Apple Lisa. Deze designstudie van Esslinger was er twee jaar eerder al.

Apple Snow White 2 Macbook
Apple Snow White 2 Macbook
Jup, in feite is dit de eerste vorm van de MacBook zoals we die vandaag de dag kennen. En hij komt uit 1982.

Apple IIC met losse monitor
Apple IIC met losse monitor
In ’83 verzon de Apple-designer een desktop met een los te koppelen monitor.

Apple IIC, maar dan als hybride
Een hybride tussen een laptop en een desktop
Een hybride tussen een laptop en een desktop.

De Macphone
Macphone
Eén van Esslingers ontwerpen was de Macphone (Apple Snow White 3) uit ’84. Het ontwerp verhoudt zich tussen een vaste telefoon met een tabletscherm dat je met een stylus bedient. In tegenstelling tot zijn Macintosh-ontwerpen is Apple hiermee nooit de markt opgegaan.

Apple Baby Mac

Esslinger was er van overtuigd dat de Baby Mac een groots succes zou worden. Het mocht niet zover komen, want voordat de Baby Mac in productie kon worden genomen werd Apple-oprichter Steve Jobs weggebonjourd. Esslinger ging overigens met hem mee naar Next, het nieuwe project van Jobs.

Bron: Design Forward

3 reacties

  1. Bij ons op de MTS zeiden we vroeger al: “Als je vorm boven functie prefereert, kun je maar beter architect worden”. Designer bij Apple was een goede tweede keuze geweest, zo blijkt nu wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *