8 verborgen functies in je Mac

8 verborgen functies in je mac
Waarschijnlijk weet je niet zoveel over je Mac als dat je dacht. Daarom hebben wij een lijstje met een aantal handige tips en tricks voor je klaarstaan.

1. Verberg je dock
Wanneer je dock in de weg zit, dan kun je hem makkelijk wegtoveren met behulp van Command + Alt + D. Wil je hem terug? Dan doe je weer hetzelfde.

2. Zet de kleuren van je scherm om
Gebruik je Mac OSX Lion of een eerdere versie en is je zicht niet zo goed? Druk om Command + Alt + Control + 8 en de kleuren van je display worden omgezet, zodat je ze beter kunt zien.

Inverted colors Mac

3. Beheer je openstaande programma’s op een snelle manier
Heb je teveel programma’s open staan, dan is er een eenvoudige manier om ze af te sluiten. Houd command ingedrukt en druk op de tab-toets, zodat je door de openstaande programma’s kunt bladeren. Druk op ‘Q’ om ze een voor een af te sluiten

4. Sla nooit meer een vakje over bij een online formulier
Vergeet je bij online bestellingen nog wel eens om het formulier volledig in te vullen? Laat je Mac je helpen en voorkom het door bij systeemvoorkeuren naar toetsenbord te gaan. Zet vervolgens ‘Alleen tekstvakken en lijsten’ om in ‘Alle regelaars’.

5. Gebruik Spotlight als een rekenmachine
Snel even iets uitrekenen? Dat kan eenvoudig met Spotlight. Houd Command en je spatiebalk ingedrukt en Spotlight wordt geopend. Het enige dat je nu hoeft te doen is een rekensom intikken.

Spotlight calculator

6. Verplaats meerdere bestanden in één keer naar een mapje
Wanneer je bureaublad vol staat met bestanden, dan is het verstandig om regelmatig op te ruimen. Selecteer de bestanden die je samen in een map wilt zetten. Klik vervolgens op je rechtermuisknop en selecteer ‘nieuwe map met selectie’, zodat de boel er weer een stuk overzichtelijker uit ziet.

7. Dit verborgen icoontje is eigenlijk niet zo verborgen
Waarschijnlijk heb je er overheen gekeken, maar hij staat toch recht voor je neus wanneer je in bijvoorbeeld een Word-document aan het typen bent. Het gaat hier om het kleine icoontje bovenin je toolbar, naast de documentnaam. Je kan deze oppakken en verslepen, zodat je het document meteen kunt verplaatsen.

8. Apple-icoontje
Ben jij een enorme Apple-fanboy en wil je dat aan iedereen laten weten? Dan kan het officiële Apple-icoontje wel eens van pas komen. Je krijgt deze te zien wanneer je Alt + Shift + K indrukt.

Apple icoon shortcut

Nog geen reacties

  • @revstars-net: Inderdaad, voegt helemaal niks toe dit artikel. Als babyboomers de doelgroep van dit artikel zouden zijn, dan was het nogsteeds een slecht artikel, want bij elk punt is wel iets op te merken:
   1. oke handig, maar dock kan ook automatisch verschijnen en verdwijnen wanneer muis in de buurt komt..
   2. in osx 10.10 en 10.9 werkt dit niet meer. command + alt/option + F5 (fn+ f5 voor meeste macs) is de nieuwe manier.
   3. ja leuk cmd+Q, maar cmd+W is dan ook wel handig om te weten, want bij cmd+Q in je browser zijn al je vensters weg! cmd+W sluit alleen een venster. Oja, en cmd+tab tussen vensters van een programma doe je met cmd+ ` (de ‘ die naast de Z zit, niet die naast de ; )
   4. Ik snap niet uit de omschrijving wat met ‘regelaars’ wordt bedoeld?
   5.Handig! maar wist je dat Spotlight in het nieuwste osx helemaal veranderd is?? Het ziet er helemaal niet zo uit als op het plaatje! Overigens kan de nieuwe spotlight ook wisselkoersen en andere eenheden voor je omrekenen(net als een google zoekopdracht dat kan)
   6.handig, maar niet echt mac uniek..kan ook in windows.
   7. handig om te weten 🙂
   8. Werkt niet in OSX10.10

   • @giss: Om even terug te komen op ‘alle regelaars’. Om in te stellen op welke manier de Tabtoets onderdelen in vensters en dialoogvensters markeert, kun je onder ’toetsenbord’ twee opties selecteren: ‘alleen tekstvakken of lijsten’ of ‘alle regelaars.’ Deze laatste selecteer je dus wanneer punt 4 je bekend voorkomt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *