Aantal Spotify-gebruikers explodeert

Lekker hoor
De dienst zet tevens hard in op podcasts.

Het zal geen verrassing zijn dat Spotify de grootste muziekstreamingdienst ter wereld is, maar het aantal gebruikers dat voor de dienst betaalt blijft maar stijgen. Dat blijkt uit kwartaalcijfers die het Zweedse bedrijf vandaag heeft gedropt.

Spotify is hard bezig om een magisch getal aan te tikken; in het rapport onthult de dienst dat ze maar liefst 96 miljoen betalende gebruikers hebben wereldwijd. Het aantal betalende gebruikers groeide daarmee ten opzichte van het jaar daarvoor met meer dan 35%. Ook de totale omzet steeg met zo’n 30%, al daalde de inkomsten per gebruiker met 7%.

Het totale aantal gebruikers ligt nog veel hoger dan bijna 100 miljoen. Maandelijks gebruiken meer dan 200 miljoen gebruikers actief de dienst (een stijging van 29%), wat betekent dat het betalend-niet-betalend-ratio pakweg 50:50 is als je weinig actieve accounts niet meerekent. Het totale aantal illegale luisteraars valt dan een beetje in het niets.

De populaire muziekstreamingdienst timmert hard aan de weg om nóg groter te worden, want in het afgelopen jaar breidde het de service uit naar nog eens 13 landen. Ook investeren de Zweden in twee podcast-bedrijven, zo onthullen ze officieel aan hun investeerders in het rapport. Gimlet media en Anchor zijn platformen waarop podcasts centraal staan. Hoeveel Spotify precies voor de overname van de twee bedrijven heeft betaald is nog niet bekend, maar geschat wordt dat er tussen de 200 en 300 miljoen zal moeten worden overgemaakt.

Tot slot nog een gek weetje: in het laatste kwartaal van 2018 luisterden we collectief naar maar liefst 15 miljard uur aan content. Dat zijn 625 miljoen dagen of 1,7 miljoen jaar. Dat is overigens nog niets vergeleken met bijvoorbeeld YouTube. Daar kijken we (op basis van cijfers uit 2017) collectief een miljard uur per dag naar, wat gelijk zou zijn aan 92 miljard uur in Q4 van 2018.

Lees ook: Top 10: meest gestreamd door Nederlanders op Spotify

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *