Absurd: Chinese iPhones crashte bij gebruik woord ‘Taiwan’

Auteur: , Geen reacties
Ouch, pijnlijk!

iOS 11 stond al langer bekend als gatenkaas.

Het is algemeen bekend dat China geen goede vrienden is met facto onafhankelijke staat Taiwan, maar een bug in iOS 11.3 en ouder is in retrospectief wel heel spraakmakend te noemen. Het gebruik van het woord ‘Taiwan’ zorgde namelijk voor een zogenoemde null code.

China is zeker geen volledig vrij land en veel bedrijven moeten dan ook hun producten aanpassen om in het gigantische Aziatische land te mogen worden verkocht. Films moeten gecensureerd worden, VPN’s mogen niet gebruikt worden en fundamentele code moet aangepast worden. Laat dat laatste nou ergens fout gegaan zijn.

Om aan China’s strikte regels regels te voldoen werden er aspecten in de programmering verwerkt omtrent het woord ‘Taiwan’ en zelfs de Taiwanese vlag in bijvoorbeeld WhatsApp. Een bug in deze code liet alle apps die iets met het versturen of verzenden van berichten te maken hebben soms crashen waardoor het toestel zelf crashte.

Het gekke was dat de bug moeilijk reproduceerbaar was en slechts soms een null code triggerde (een niet bestaande waarde). Uiteindelijk ontdekte deze onderzoeker gedeeltelijk wat er allemaal aan de hand was, nadat een vriendin claimde te zijn gehackt door China. En inderdaad, het gebruik van het woord ‘Taiwan’ of het versturen of ontvangen van de vlag van het eiland resulteerde soms in een crash van het toestel.

Nu, het gaat hier nogmaals om een bug en geen doelbewuste programmering voor het indoctrineren van Taiwan-aanhangers. Dit werd ondersteund door het feit dat het probleem alleen ontstond in de China-specifieke code; wanneer de (tweede) taal/regio op China werd ingesteld, ging het soms mis. In iOS 11.4 en later werd de bug gepatcht.

Apple-fanaten zullen ongetwijfeld moe moeten worden van dergelijke problemen, want het is zeker niet voor het eerste dat een bug in messenger-apps de iPhone onbruikbaar maakt. Zo crashte Apple-apparaten plots wanneer een berichten-app zoals WhatsApp werd geopend. Ook veranderde de letter ‘i’ bij sommige gebruikers in ‘A[?]’. Ja, echt. Tot slot waren er ook problemen met de QR-scanner van Apple.

Foto @ironypoisoning(Flickr)Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).