Absurd: Cybercriminelen leggen ziekenhuizen plat voor $300


Het losgeld moest binnen een paar uur in Bitcoins uitbetaald worden, anders zou alle data verwijderd worden.

Een gigantische cyber-aanval legde vandaag een groot aantal ziekenhuizen in het Verenigd Koninkrijk plat, zo meldt The Guardian. De achterlijke cybercriminelen riskeerden zo potentieel de levens van duizenden mensen, allemaal voor $300 dollar aan Bitcoins.

Een groot aantal ziekenhuizen kreeg vandaag het onderstaande bericht te zien op al hun computers. Voor sommige ziekenhuizen was de schade beperkt; afspraken konden niet geregistreerd worden en telefoonlijnen lagen er uit. Minimaal één Engels ziekenhuis moest daarentegen alle operaties (op spoedgevallen na) afzeggen. Veel patiëntenbestanden konden tevens niet geopend werden. Hoe groot de schade uiteindelijk is, is nog niet bekend.

Het zal voor zich spreken dat de klootzakken achter deze aanval de ‘meest sympathieke crimineel van 2017-award’ dit jaar niet zullen overnemen van Willem Holleder. Toen de lieve Heer ethische verantwoordelijkheid aan het uitdelen was, stond dit schorem achteraan in de rij. Het moge duidelijk zijn, hoe haal je het in je hoofd om ziekenhuizen plat te gooien!?

Hoeveel ziekenhuizen er door de aanval getroffen zijn is nog niet bekend. Wel meldt The Guardian in hetzelfde artikel dat vooral de oostkust van het Verenigd Koninkrijk is getroffen. National Cyber Security Centre, de cyber-FBI van Engeland, is de aanval aan het onderzoeken. Laten we maar hopen dat de knuppels gepakt gaan worden en nog belangrijker, dat er geen ernstige gevolgen zijn gebonden aan dit zielig staaltje criminaliteit voor $300 pegels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *