Absurd: Zo gebruiken criminelen drones voor aanval FBI

Drones zijn allang geen apparaten voor plezierritjes meer
Drones zijn geen onschuldige vliegmachientjes meer.

Het lijkt wel een scène uit een ambitieuze actiefilm of een doorsnee ronde uit Rainbow Six Siege; een criminele bende gebruikte een zwerm aan drones om de Amerikaanse inlichtingendienst aan te vallen te bespioneren.

Het incident (al blijkt dat dit al regelmatig gebeurt) vond plaats tijdens een gijzeling aan de rand van een grote stad in de Verenigde Staten. FBI-agenten waren vanuit een observatiepost de situatie in kaart aan het brengen, toen ze het gezoem van een zwerm drones hoorden. Vervolgens werden de drones laagvliegend op de agenten afgestuurd.

Het gevolg? De agenten waren volgens een van de aanwezigen blind; ze hadden geen zicht meer op de situatie en waren dus afgeleid door een aanval van drones. De criminelen hielden het daarentegen niet bij het dwarsbomen van een reddingsteam, ze vergaarden ook informatie met de onbemande vliegtuigjes. Door middel van camera’s op drones uploadde ze live videobeelden naar YouTube, terwijl criminelen in het gebouw mee konden kijken of er eventueel een inval gaande was.

Zoals vermeld is dit geen geïsoleerd incident, want volgens de FBI gebeurt het steeds vaker dat criminelen de op afstand bestuurbare ‘spionagevoertuigen’ gebruiken voor misdaden. Zo worden politiebureau’s soms in de gaten gehouden om te kijken wie er naar binnen gaat; wie er met de politie samenwerkt. Ook zouden smokkelaars drones gebruiken om havenwerkers in de gaten houden om – wanneer een lid van de douane bij een container met illegale waren komt – een vals alarm in te bellen zodat de medewerkers bezig gehouden worden.

Tot slot zouden ook inbrekers steeds vaker gebruik maken van drones. Huizen worden van een afstandje bekeken om een gemakkelijke toegang te ontdekken en als het om een inbraak in een groter gebouw gaat, kunnen criminelen zwaktes/gaten in de beveiliging ontdekken voordat ze hun hachje wagen.

Kortom, drones zijn al lang niet meer apparaatjes waarmee je een leuke actiefoto van jezelf kunt maken of een prachtige lichtshow mee kunt orkestreren. Spotgoedkope videodrones zoals deze kunnen ook voor kwade bedoelingen gebruikt worden.

Via: DefenseOne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *