ACM: Stop met het verspillen van 06-nummers!

06 nummer
Want ze raken op. In hoog tempo.

Net als fossiele brandstoffen raken ook 06-nummers een keertje op. Dat laatste mogelijk als eerste, maar dat terzijde. In oktober slaakte de Autoriteit Consument en Markt (ACM) al een noodkreet over dit onderwerp. Telecomproviders moesten zuiniger omgaan met de uitgifte van mobiele telefoonnummers. Vandaag is de ACM terug met een nieuwe boodschap: Stahp!

Volgens de organisatie hebben we inmiddels bijna 91 procent van de beschikbare 06-nummers gebruikt. Voor de ACM is de maat vol en ze stellen dat telecomproviders in oplossingen moeten denken om te voorkomen dat de nummers opraken. Op dit moment worden voor diverse communicatieapparaten 06-nummers verstreken en volgens de organisatie is dit onnodig. Voor deze apparaten is er een alternatief. Niet alleen mobieltjes, maar ook navigatiesystemen, pinapparaten en tablets een 06-nummer nodig om verbinding te maken met het internet. Voor deze laatste categorie wil de ACM dat telecomproviders gebruik gaan maken van het 097-nummer zodat 06-nummers speciaal voor mobiele telefoons bewaard blijven.

Het opraken van 06-nummers is een serieus probleem, aldus de ACM. Volgens de organisatie is het niet mogelijk om over te stappen op 05 of 07 omdat deze nummers al in gebruik zijn. Een elfde getal toevoegen is ook geen mogelijkheid, aangezien de meeste communicatiesystemen zijn ingesteld om te werken middels een 10-cijferreeks. Inmiddels zijn er al meer dan 54,5 miljoen 06-nummers uitgegeven in Nederland.

7 reacties

    • @bertorelli: volgens mij wordt dat al gedaan, ik belde laatst m’n eigen nummer van 5 jaar geleden. En toen nam er iemand gewoon op

  1. vind ik ook, hergebruik toch gewoon de nummers die geschrapt zijn.
    hoeveel mensen kopen er in het buitenland geen simkaartje voor 14 dagen lokale data te verstoken, als die nummer een half jaar niet meer gebruikt is, terug op de markt met die nummer!

  2. Als ik t goed begrijp zijn er (10 cijfers minus de eerste 2) 100.000.000 06-nummers te vergeven. (Van 06-000 000 00 tot 06-999 999 99). Hoe kan het dan zijn dat bij 54.500.000 91% al bereikt is? Dat zou betekenen dat er 59.890.000 nummers te vergeven zijn. Dat zijn er een ruwe 40 miljoen minder dan ik zou denken…
    Zijn er nummers die niet gebruikt mogen/kunnen worden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *