Adblock Plus wint rechtszaak tegen Duitse uitgever

Adblock Plus wint opnieuw een rechtszaak
Adblockers worden gehaat door uitgevers en adverteerders, maar daar hebben miljoenen internetters geen enkele boodschap aan. Dat hoeft ook niet, zo oordeelde de Duitse rechter, want het blokkeren van advertenties blijkt daar volledig legaal.

De Duitse mediabedrijven RTL Interactive en Pro 7/Sat 1 sleepten het bedrijf achter Adblock Plus in eigen land voor de rechter. Zij wilden voorkomen dat de advertentieblocker gebruikt mag worden op hun websites en zijn het niet eens met de Acceptable Ads Policy. Dit is een witte lijst, waarop advertenties staan die wel doorgelaten worden. Adverteerders moeten echter veel geld betalen om op deze lijst te komen. Blijkbaar mag Adblock zelf wel geld verdienen, maar de uitgevers die de content maken en hosten mogen dat niet.

De rechter in München oordeelde echter opnieuw dat Adblock Plus niet illegaal is, omdat iedereen het recht heeft om advertenties te blokkeren. Vorige maand kwam een rechter in Hamburg tot dezelfde conclusie. Toen waren het Zeit Online en Handelsblatt die Eyeo (de uitgever van Adblock Plus) aanklaagden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *