Advies: zet je smartphone UIT als je in het buitenland bent

Auteur: , 2 Reacties
Alipay

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft vorige week een brief gestuurd met instructies...

Daarin waarschuwt men Nederlanders die naar China reizen. Het ministerie adviseert om alleen ‘lege’ laptops en telefoons zonder gevoelige gegevens mee te nemen. Deze apparatuur zou namelijk op afstand kunnen worden ‘leeggetrokken’ of zelfs worden overgenomen. Ook kan de informatie op laptops en telefoons vrijwel zeker door derden worden bekeken. Volgens de Volkskrant geldt dezelfde kabinetswaarschuwing inmiddels ook voor Rusland, Iran en Navo-bondgeboot Turkije.

De brief is gestuurd aan 165 Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen die deze week met premier Rutte en vier andere bewindspersonen meegaan op een handelsmissie naar China. Er wordt aangeraden om een lege of schone laptop mee te nemen waarop zij niet standaard werken. ‘Zet alleen informatie op uw computer die u echt nodig heeft. Delete de rest.’ Tevens zou men adviseren om een lokaal mobieltje met een prepaidkaart te kopen, die bij vertrek weer kan worden vernietigd. Eventuele usb-sticks die de Nederlanders cadeau krijgen van andere ondernemers – met daarop bijvoorbeeld catalogusinformatie – kan men beter niet gebruiken.

Om veilig te internetten zouden Nederlanders thuis alvast een VPN moeten installeren. Het ministerie schrijft daarnaast dat gebruikers ervanuit moeten gaan dat ze spyware op hun telefoon krijgen als ze het Chinese WeChat installeren. Uhm? Veel bedrijven die actief zijn in China maken al gebruik van WeChat en dat wordt ook gemonitoord door China… Tevens is een VPN verboden in China. Alleen door de overheid gekeurde VPN verbindingen mogen nog, maar die worden dus ook gemonitoord.

Prima als onze overheid hiervoor wil waarschuwen, maar dit advies kraakt van alle kanten!2 reacties

De Nederlandse overheid en ICT. Het blijft een lachertje. Ambtenaren die adviezen schrijven, die totaal geen weet hebben van de praktijk. “Gebruik maar een VPN-tje, dan ben je veilig”.. lmao
Buitenland = China???

apparata = out …

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).