Airbnb is nu $10 miljard waard


Airbnb, de online verzamelplaats waar iedereen zijn stulpje kan verhuren, heeft een nieuwe investeringsronde achter de rug. De in 2008 opgerichte dienst heeft een slordige $500 miljoen opgehaald.

Dat meldt Techcrunch. Hiermee komt het totale kapitaal van Airbnb uit op $826 miljoen. Misschien wel belangrijker is de totale waardering van het bedrijf die hieruit afgeleid kan worden: Airbnb zou hierdoor namelijk $10 miljard waard zijn.

Gezien het verdienmodel van Airbnb lijkt dit geen buitensporig bedrag. Volgens de Wall Street Journal komt de maandelijkse omzet van Airbnb uit op $250 miljoen. Ze krijgen immers een klein deel van elke transactie die plaatsvind. Alleen al tussen augustus 2008 en juni 2012 werden er 10 miljoen overnachtingen verhandeld op Airbnb. Toch is het ergens wel vreemd dat dit iets meer dan de helft is dan het aankoopbedrag van WhatsApp, dat nog maar amper een verdienmodel heeft en voornamelijk gewaardeerd is op het aantal gebruikers.

De investeringsronde werd geleid door TPG, dat recentelijk ook flink geïnvesteerd heeft in Uber. En wat is de overeenkomst tussen Airbnb en Uber? Precies, het verstoord nogal wat traditionele markten (taxi’s en hotels) waardoor er regelmatig een verbod in de lucht hangt. Zo was Airbnb onlangs voor een korte periode verboden in New York.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *