AIVD tapt steeds vaker telefoon- en internetverbindingen af

AIVD-afluisteren
Het aantal telefoongesprekken en internetverbindingen dat door inlichtingendienst AIVD wordt afgeluisterd, is toegenomen.

In een nieuw rapport van de commissie die toeziet op de AIVD blijkt dat er in de periode van september 2012 tot augustus 2013 maar liefst 11 procent vaker is afgetapt. De precieze cijfers zijn niet bekend, omdat het kabinet dit liever binnenshuis houdt. Opvallend, want de commissie wil deze getallen wel publiceren.

In de fout
Het rapport focust zich specifiek op de AIVD, en laat cijfers van de politie of militaire inlichtingendienst (MIVD) buiten beschouwing. In de meeste gevallen gaat dit afluisteren volledig volgens de wet, maar de commissie heeft wel een paar uitzonderingen ontdekt. Zo is Ronald Plasterk, minister van Binnenlandse Zaken, niet altijd voldoende op de hoogte gesteld van de stand van zaken, en zijn er ook ten onrechte personen afgeluisterd die een verschoningsrecht hebben. Tot deze groep worden bijvoorbeeld artsen en advocaten gerekend.

De AIVD verkrijgt deze informatie door duizenden e-mailadressen en telefoonnummers te onderscheppen, die bijvoorbeeld via satellietcommunicatie worden verstuurd. Het volledige rapport van de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten is via deze link te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *