Algoritme berekent vrij nauwkeurig wie je liefdespartner is

Een diepgaand gesprek
Op Facebook geef je onbewust meer prijs dan je denkt. Computerwetenschapper Jon Kleinberg, als professor verbonden aan de Amerikaanse Tisch Universiteit, heeft een bijzonder algoritme ontwikkeld. Hiermee is het mogelijk om op basis van de onderlinge connecties die jouw Facebookvrienden hebben (wie is bevriend met wie), te berekenen wie jouw liefdespartner is.

Het algoritme is getest op 1,3 miljoen willekeurige anonieme Facebookgebruikers. De enige voorwaarde was dat dit een persoon moet zijn met de status “Getrouwd”, “Verloofd” of “In een relatie”. En uiteraard moet de liefdespartner ook een Facebookprofiel hebben. Naar overige informatie van de persoon zelf wordt in het algoritme niet gekeken.

Gemeenschappelijke vrienden

Allereerst wordt er gekeken naar de Facebookvriend/in met de meeste gemeenschappelijke vrienden. Dat zou weleens de liefdespartner zou kunnen zijn. Dit bleek in slechts 25 procent van de gevallen correct te zijn. Het algoritme moest dus slimmer te werk gaan.

Vervolgens wordt er op een complexe manier gekeken naar de onderlinge relaties van de gemeenschappelijke vrienden. Daarnaast wordt in het algoritme de interactie tussen personen meegenomen. Dus hoe vaak worden elkaars foto’s en berichten bekeken, het aantal reacties, likes, etc.

7 van de 10 keer juist

Uiteindelijk is het algoritme zo verfijnd dat het in 70,5 procent van de gevallen lukt om de juiste liefdespartner aan te wijzen. Wanneer er echter de verkeerde persoon werd aangewezen, was dit vaak een familielid van de partner (of toch een ander). Het spreek voor zich dat hoe langer en actiever iemand op Facebook vertegenwoordigd is, hoe beter het resultaat. Hetzelfde geldt voor de duur van de relatie.

Spin-off

Doorbordurend op dit algoritme waren onderzoekers in staat om in 68,3 procent van de gevallen vast te stellen of een willekeurig persoon wel of geen relatie heeft, zonder hierbij naar de profielstatus te kijken. En indien de persoon een relatie heeft, kan in 79 procent van de gevallen juist worden vastgesteld of dit een huwelijk is. (via: phys.org)

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *