Alibaba ging naar de beurs en is nu $231 miljard waard

Auteur: , 1 Reactie
Alibaba ging naar de beurs en is nu $231 miljard waard

Er is een nieuwe internetigant die zowel eBay als Amazon overklast in waarde. Alibaba is hot!

De beursgang van internethandelsbedrijf Alibaba is de grootste beursgang van de VS, en één van de grootste ter wereld. De belangstelling voor het aandeel was overweldigend, vergelijkbaar met recente IPO’s van Amerikaanse internetbedrijven (Facebook, Twitter). Bovendien was de vraag naar Alibaba-aandelen (ticker symbol: BABA) vele malen groter dan dat er aandelen uitgegeven worden. Na sluiting van Wall Street werd de definitieve uitgifteprijs gisteravond vastgesteld: 68 dollar voor een aandeel.

Toen de aandelenhandel gisteren begon, steeg de waarde echter al snel naar 99 dollar, meldt persbureau Reuters. Een stijging van liefst 46 procent. Met deze dagkoers is Alibaba 231 miljard dollar waard en daarmee groter dan Amazon (150 miljard) of eBay (67 miljard).

Het internetbedrijf wilde met de beursgang minimaal 21,8 miljard dollar ophalen. Een doel dat inmiddels is bereikt. Omdat de komende maand nog eens 48 miljoen aandelen worden uitgegeven voorspellen analisten dat Alibaba uiteindelijk tussen de 25 en 30 miljard dollar zal ophalen. Ter vergelijking: Facebook haalde twee jaar geleden ruim 18 miljard dollar op bij haar beursgang.

Wat is Alibaba?

Alibaba laat zich het best omschrijven als een combinatie tussen Marktplaats, eBay en Paypal. Het bedrijf wist vorig jaar 231 miljoen kopende klanten aan zich te binden. Dat resulteerde in een nettowinst van 3,56 miljard dollar met een omzet van 7,95 miljard dollar. Alibaba heeft inmiddels een eigen betaaldienst, Alipay, een eigen chatdienst, een muziekdienst en een eigen mediabedrijf: Alibaba Pictures.

Alibaba werd vijftien jaar geleden opgericht door de Chinees Jack Ma en 18 anderen, met 60.000 dollar aan spaar- en geleend geld. Ma heeft momenteel 9 procent van het bedrijf in handen en door verkoop van aandelen krijgt hij bij de beursgang zo’n 700 miljoen euro binnen. De grootste aandeelhouders zijn echter Yahoo (ongeveer 20 procent) en de Japanse miljardair Masayoshi Son.

Lees ook: het Chinese Alibaba is nu al groter dan Facebook1 reactie

Jonathan Lu is een held.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).