Alien: Covenant – De tijdlijn van een turbulente serie

Alien: Covenant
Met Alien: Covenant nu in de bioscopen is het hoogtijd voor een recap van alle Alien-films.

Toen Alien in 1979 uitkwam, zette de sci-fi horrorfilm de combinatie van deze genre’s op de kaart. De geprezen en gehate serie, gecreëerd door Ridley Scott (Blade Runner, Gladiator) heeft een turbulente levensloop achter de rug. Goed nieuws voor de fans: Scott wil nog een boel films voor de reeks maken. Met Alien: Covenant start hij een nieuw hoofdstuk in de verwarrende stortvloed aan Alien-films. Voordat je het reeds uitgekomen Alien: Covenant gaat checken, hierbij eerst een samenvatting van de vele Alien-films.

[gv data=”svnAD0TApb8″][/gv]

Alien
Aah, Alien (1979). De iconische horrorfilm met badass Ripley (Sigourney Weaver) in de hoofdrol. Ridley Scott zette hiermee een nieuw standaard wat betreft sci-fi, een paar jaar voor hij de wereld van science fiction nogmaals op z’n kop zette met Blade Runner.

Een paar jaar later nam James Cameron (Titanic, Terminator 2) het stokje van Scott over. Met Aliens (1986) werd de standalone hit tot serie omgetoverd. Hoewel Cameron Ripley wederom een hoofdrol gunde, werd Aliens meer een actiefilm en dreef daarmee ietwat van de roots af.

En toen was daar Alien 3 (1992). David Fincher, een van mijn favoriete regisseurs aller tijde (Se7en, Fight Club), wist het aanhoudende niveau van de serie niet te evenaren. Het bleek het eerste zwarte hoofdstuk van het Alien-boek te zijn. Hij zou de film later dan ook onteigenen, stellend dat de studio het hem veel te moeilijk had gemaakt. Later werd een speciale editie uitgegeven die een betere continuïteit en kwaliteit wist te waarborgen.

Ook probeerde Jean-Pierre Jeunet (Amélie) de Alien-serie in 1997 te ‘resurrecten’ met Alien: Resurrection. Het resultaat was een slecht aftreksel van de originele films. Om de wirwar aan informatie wat beter verteerbaar te maken (de film speelt zich letterlijk eeuwen na de voorgangers af), bevatte Resurrection een clone van de al lang overleden Ripley (wederom vertolkt door Weaver).

Verwarring
Tot dusver nog redelijk overzichtelijk, nietwaar? Totdat geestelijk vader van de Xenomorphs Ridley Scott in 2012 met Prometheus kwam. Deze prequel trachtte het Alien-universum met meer achtergrond te verrijken. De film was voor de ene fan moeilijk verteerbaar, voor de andere een fantastische toevoeging aan een interessante serie.

[gv data=”34cEo0VhfGE”][/gv]

Althans, dat is als je ervan uitgaat dat Prometheus zich in het Alien-universum afspeelt. De film vertelt namelijk een standalone verhaal dat lijkt aan te sluiten op de Alien-films. Toch stelde Prometheus een hoop filosofische vragen zonder deze te beantwoorden, onafhankelijk van vragen die we na Alien nog hadden. Ook hoopte fans op een diepere uitleg, maar kregen slechts een existentieel vraagstuk met obscure verwijzingen.

En nu is er Alien: Covenant. Deze sequel prequel speelt zich af ná Prometheus (discutabel het begin van alles, inclusief de mensheid) maar vóór Alien. De verwarring wordt daarentegen puur en alleen veroorzaakt door Prometheus, dat niet duidelijk lijkt te zijn over de periode waarin het zich afspeelt. Ja, het speelt zich zo’n 20 jaar voor Alien af, maar of we in Prometheus het ontstaan van de mensheid, het stichten van een kolonie of het ontwikkelen van de Xenomorph waarnemen, is rijp voor discussie.

Spinoffs
Daarnaast is er nog de Aien vs. Predator-serie. Deze spinoff-clash-serie zet de Predator uit de gelijknamige film met Arnie tegenover de Xenomorph uit de Alien-serie. Deze actiefilms verdienen niet meer dan een vermelding, want de serie heeft moeite om boven de 30/100 metascore uit te komen. Pure pulp.

Toekomst
Wat mogen we nog verwachten van de Alien-reeks? Naast de 3 ruggengraat-films, de prequel en de prequel sequel mogen we nog een aantal films verwachten. Ridley Scott stelt namelijk dat Alien: Covenant de eerste van drie prequel sequels is om het gat tussen Prometheus en Alien te dichten.

Of we nog een bevredigend einde krijgen voor de verhaallijn van Ripley, is nog niet duidelijk. Het lijkt er op het moment op dat de serie verdere aandacht besteed aan de origine van de alien uit Alien. En met wisselende recensies voor Alien: Covenant hoop ik op het moment alleen dat deze turbulente serie niet voor altijd wordt bevlekt door verschrikkelijke sequels, prequels en pre-sequel prequel sequel-spinoffs.

Via: The Verge

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *