Alle Oscar-winnaars van 2019 op een rijtje

Terecht
Een paar inkoppers maar vooral een hoop verrassingen!

De Oscars werden afgelopen nacht weer uitgereikt en zoals altijd was er weer een hoop gezwijmel, verrassende keuzes en vooral een hoop controverse voordat de verdomde show überhaupt is begonnen. Desalniettemin is het altijd een eer als een goede film ook de erkenning krijgt van duizenden vaklieden.

Een kleine samenvatting: Green Book ging er met de hoofdprijs vandoor. De film over een zwarte muzikant en zijn bodyguard kreeg een beeldje voor ‘Beste Film’, maar bekroonde ook acteur Mahershala Ali voor zijn acteerwerk.

Het briljante Roma werd bekroond met een aantal beeldjes, waaronder (zeer terecht) voor de cinematografie en als beste buitenlandse film. De muziek van Marvel’s goudmijn Black Panther werd met een Oscar bekroond terwijl het liedje van Lady Gaga voor A Star is Born beloond werd.

Grote verliezer is The Favourite, die ironisch genoeg ook Oscar-favoriet van 2019 was. Hoewel de hoofdrol voor Olivia Colman werd bekroond met een gouden beeldje, bleven beloningen voor Emma Stone en Rachel Weisz (beiden voor hun bijrol genomineerd) uit. Ook moest Vice – net zoals The Favourite en A Star is Born met 8 nominaties geëerd – het doen met één verzilvering. Black Panther kreeg (gelukkig) niet al te veel belangrijke beeldjes maar werd geprezen voor de set, kostuums en originele score.

En dan is daar nog Bohemian Rhapsody. Niet alleen kreeg Rami Malek voor zijn interpretatie als Freddy Mercury de Oscar voor beste mannelijke hoofdrol, maar de biopic over het leven van de Queen-zanger werd ook erkend voor de montage (beeld en geluid) en het mixen van het geluid. Bohemian Rhapsody was geen slechte film en Rami Malek deed het goed, maar de beste hoofdrol van het jaar?! No way.

Daarbij is het natuurlijk ontzettend karig om een film met zo veel muziek van zo’n goede band te erkennen voor het mixen van het geluid. Naar verluidt zijn drie stemmen gefuseerd tot één in de film (die van Malek, Mercury en een Mercury-imitator), maar ik hoor gewoon alleen Mercury. Verder waren de live-scènes tof gedaan, maar zo indrukwekkend was het ook weer niet. En waarom de Editing-Oscar niet naar Roma is gegaan (vanwege het onconventionele en impressionistische montagewerk bij enorm lange scènes) is mij een raadsel.

Zonder verdere meningen zijn dit alle winnaars van de Oscars van 2019. Voor de bijbehorende nominaties check je dit artikel.

Best Picture
Green Book

Actor in a Leading Role
Rami Malek (Bohemian Rhapsody)

Actress in a Leading Role
Olivia Colman (The Favourite)

Actor in a Supporting Role
Mahershala Ali (Green Book)

Actress in a Supporting Role
Regina King (If Beale Street Could Talk)

Animated Feature Film
Spider-Man: Into the Spider-Verse

Cinematography
Alfonso Cuarón (Roma)

Costume Design
Ruth Carter (Black Panther)

Directing
Alfonso Cuarón (Roma)

Documentary (Feature)
Free Solo

Documentary (Short Subject)
Period. End Of Sentence.

Film Editing
John Ottman (Bohemian Rhapsody)

Foreign Language Film
Mexico; Alfonso Cuarón (Roma)

Makeup And Hairstyling
Greg Cannom, Kate Biscoe (Vice)

Music (Original Score)
Ludwig Goransson (Black Panther)

Music (Original Song)
Lady Gaga – Shallow (A Star Is Born)

Production Design
Hannah Beachler (Black Panther)

Short Film (Animated)
Bao

Short Film (Live Action)
Skin

Sound Editing
John Warhurst en Nina Hartstone (Bohemian Rhapsody)

Sound Mixing
Paul Massey, Tim Cavagin en John Casali (Bohemian Rhapsody)

Visual Effects
First Man

Writing (Adapted Screenplay)
Blackkklansman

Writing (Original Screenplay)
Green Book

Lees ook: Dit waren de Oscars 2018 (uitslag en samenvatting)

Foto @Universal Pictures/Participant/DreamWorks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *