Alles dat je moet weten over het magische schuim dat scheidsrechters gebruiken op het WK

WK 2018 volledig te bekijken in 4K-resolutie


We kennen ondertussen allemaal de beelden van Arbiter Nicola Rizzoli die het schuim over de schoenen van Bruno Martins Indi spoot. Maar wat is het nou precies en gaan we het ook terugzien in de Eredivisie?

Voor ons Europeanen is het nog vrij nieuw, maar in Zuid Amerika wordt het schuim al een aantal jaren gebruikt. Dit vooral om te voorkomen dat de spelers tijdens een vrije trap ‘stiekem’ naar voren kruipen. De regel is namelijk dat de muur op een afstand van minimaal 9,15 meter moet staan, of ongeveer 10 stappen van de arbiter. Hoe dichter de muur bij de bal komt hoe moeilijker het wordt voor de speler die de bal trapt te scoren.

Met het schuim heeft de arbiter dus een visueel herkenningspunt waar de spelers achter moeten blijven staan. Tijdens de wedstrijd tussen Spanje en Nederland stond Bruno Martins Indi dus iets te dichtbij waarbij hij het schuim over zijn schoenen kreeg. Daar was Bruno het natuurlijk niet mee eens en deed zijn beklag bij de arbiter. Dit resulteerde in een paar hilarische beelden die mooi zijn samengevat in onderstaand gifje.

Maar wat is het nou eigenlijk voor schuim en waardoor verdwijnt het weer zo snel? Het schuim dat gebruikt zit onder druk in een houder die de arbiter aan zijn broek draagt. Het goedje heet 9.15 Fair Play. In de houder zit voornamelijk een mix van water en butaan. Zodra de mix uit de houder wordt gespoten zet het uit waardoor het schuim zichtbaar wordt.

De butaan verdampt en het water verdwijnt in de grond waardoor het schuim na een paar minuten volledig is opgelost. Het goedje is bedacht door Pablo Silva die als amateur voetballer een wedstrijd verloor doordat de muur van de tegenstander te dichtbij stond. Hij vond dan ook dat het anders moest en bedacht daarom de Vanishing Spray.

De KNVB heeft al in een reactie aan Ajax Life laten weten dat we het voorlopig nog niet terug gaan zien op de Nederlandse voetbal velden. “Wij richten ons nu op doellijntechnologie, de vijfde en zesde official en de videoscheidsrechter. Daarin zien wij echt toegevoegde waarde die bijdraagt aan goede arbitrage én acceptatie van beslissingen.”

Nog geen reacties

  1. dit deden wij op “het pleintje” altijd met stoepkrijt, een rugtas, takken, of andere zooi waarmee het “eerlijk” zou verlopen 😛

  2. ”We richten ons nu op doellijntechnologie etc etc.”

    Hé, maar wacht even; is het echt zo moeilijk om een spuitbus te bestellen en die aan een scheidsrechter te geven? Welkom in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *