Alles over de Panama Papers

Belastingparadijs
En waarom het internet het vandaag over niets anders heeft. Tipje van de sluier: het grootste lek van privédocumenten aller tijden.

Het gaat om ongeveer elf miljoen documenten,2,6 terrabyte aan data in totaal, afkomstig van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca. Dat zou hebben geholpen met het wegsluizen van (crimineel) geld naar belastingparadijzen. Dat deed het voor uiteenlopende klanten, waaronder ook Poetin en verschillende Fifa-officials.

Deze gegevens zijn door een klokkenluider (identiteit onbekend) geschonken aan de krant Suddeutsche Zeitung, dat ze vervolgens weer heeft gedeeld met het International Consortium of Investigative Journalists. Als gevolg daarvan zijn journalisten van een aantal van de grootste kranten ter werld (107 media-bedrijven in 78 landen) momenteel in de data aan het neuzen. Voor Nederland zijn Trouw en het Financieel Dagblad al in de database aan het kijken.

Het gaat hier om belastingontwijking op ongekende schaal. Alleen al Poetin zou via Mossack Fonseca ongeveer twee miljard dollar hebben geparkeerd in belastingparadijzen. De Belgische overheid zou bijzondere belangstelling hebben voor de database omdat er maar liefst 732 Belgen in zouden voorkomen.

De Oekraïense president Porosjenko zou grote bedragen hebben zitten in bedrijfjes gevestigd op de Maagdeneilanden. Die onthulling is niet echt lekker getimed, want deze week wordt er gestemd over het associatieverdrag. Corruptie in Oekraïne wordt gezien als een van de belangrijkste argumenten om tegen te stemmen.

Een voorlopig lijstje met highlights van personen die worden genoemd:

Sport:

Michel Platini
Lionel Messi
Carlos Moyà
Nick Faldo
Rubens Barichello
Eufemiano Fuentes

Politiek:

Vladimir Poetin
Porosjenko
Staatshoofden van onder meer Argentinië, Azerbeidzjan, IJsland, Pakistan, Saoedi-Arabië
Khadaffi
Hosni Mubarak
Bashar Al-Assad

[gv data=”UEH5ZzHvlW8″][/gv]

4 reacties

  1. Op andere sites over dit nieuws is er erg veel kritiek op de mensen die hun geld in zulke belastings-paradijzen parkeren. Terwijl het overgroot deel van die mensen wel regelmatig zwart werk uitvoeren. Iedereen doet zulke zaken.

    • @scaglietti612: Daar zit toch een groot verschil in. Een politicus heeft macht verkregen door de positie waarin hij verkeert. Als hij die macht gebruikt om zichzelf te verrijken dan is dat misbruik. Een politicus zit niet in die positie om zichzelf te verrijken maar om het algemene belang te dienen. Daar wordt hij voor betaald. Een zwart werker betaald geen belasting. Hij of zij heeft wel gewoon arbeid verricht. Is toch een andere situatie.

  2. Wat ik had begrepen heeft niet Poetin, maar mensen in zijn omgeving geld weg gezet via deze constructie. Maar wellicht heb ik niet al het nieuws binnen gekregen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *