Aluminium batterij gaat van 0 naar 100% in één minuut

Auteur: , 3 Reacties
Aluminium-batterij

Sorry lithium-ion batterij, na jaren van trouwe dienst lijkt de geschikte opvolger te zijn gevonden: de aluminium-ion batterij.

Het probleem met de lithium variant is namelijk dat ze te snel leeg zijn nu we ze in de apparaten van tegenwoordig gebruiken. Het nieuwe aluminium-type dat ontworpen is op de Stanford University ontploft en ontvlamt niet alleen minder snel, maar heeft slechts een minuutje nodig om volledig op te laden. Bovendien is deze batterij een stuk goedkoper om te produceren.

Capaciteit
Een nadelige bijkomstigheid bij andere aluminium-batterijen was dat ze na zo’n honderd oplaadbeurten hun capaciteit verloren, wat ze dus meteen onbruikbaar maakte voor gebruik in smartphones en andere gadgets. Het prototype van Stanford daarentegen houdt het al meer dan 7500 keer vol zonder aan batterijcapaciteit in te leveren.

De studenten worstelen nog met een groot probleem: de batterij kan maar 2 volt produceren, wat een stuk minder is dan de 3,6 volt die lithium-ion produceert. Dit probleem is volgens de studenten echter wel op te lossen. Zij zien hun ontwerp dan ook als de start van een nieuwe generatie voor batterijen.

In onderstaande video kun je zien hoe een LED-lampje van stroom wordt voorzien, zelfs als de batterij gebogen wordt. Met de mogelijke komst van buigbare smartphones is die mogelijkheid wellicht nog niet eens zo’n gek idee.3 reacties

Als ik een euro kreeg voor elk artikel die ik heb gelezen over nieuwe betere batterij dan was ik nu schatrijk. – Getypt met mijn lithion batterij.
@MAB: haha, zo true.. Ik sta inmiddels ook allang op standje ‘eerst zien, dan geloven’
@entail: ja iedereen volgens mij wel maar redactie van Apparata schrijft het ook alsof het volgende week al uitkomt en groots in productie gaat.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).