Amazon rust pakhuizen uit met duizenden robots

Kiva-Robots
Er wordt steeds vaker online geshopt, dus vond Amazon het tijd om haar pakhuizen te upgraden met duizenden robots die de werknemers een handje helpen.

De zogenaamde Kiva-robots rijden alweer een tijdje rond in de reusachtige warenhuizen van Amazon, maar dit is de eerste keer dat het bedrijf een kijkje achter de schermen geeft. Verschillende Amerikaanse techsites (waaronder CNET) kregen toegang tot de pakhuizen, waar talloze kleine robots af en aan rijden om het productieproces te versnellen.

Stellingkasten sjouwen
De kleine ronde Kiva-robots kunnen stellingkasten van 340 kilo moeiteloos op hun rug dragen, zodat werknemers niet langer hoeven te zoeken naar de juiste kast. Als er iets bijgevuld moet worden komt de Kiva naar de persoon toe gereden die de juiste spullen heeft om de voorraad weer aan te vullen. Dit scheelt de werknemers een aantal kilometers lopen per dag, en Amazon wint hier weer een hoop tijd mee.

Kiva-in-pakhuis

Ook scheelt het in ruimte omdat de werknemers dichter bij elkaar staan en de stellingkasten ook dichter bij elkaar opgesteld kunnen worden. Dit heeft Amazon geen windeieren gelegd, zo vertelt Dave Clark, operationeel directeur, dat de kosten van een dergelijk pakhuis met 20 procent gedaald zijn na de komst van de Kiva’s. Hierbij benadrukt hij dat de komst van de robots niet ten kosten is gegaan van banen. Dezelfde mensen krijgen nu andere werkzaamheden en hoeven op een minder hoge snelheid hun werk te doen.

Drukte met de feestdagen
Nu de feestdagen voor de deur staan wordt het aantal werknemers en het aantal Kiva-robots flink opgevoerd. In de decembermaand werken vierduizend medewerkers en drieduizend robots in een dergelijk Amazon-pakhuis. Op dit moment heeft Amazon vijftienduizend Kiva’s in gebruik, verdeeld over tien van de vijftig pakhuizen in Amerika. In 2012 kocht Amazon Kiva Systems, de maker van de Kiva-robots voor 775 miljoen dollar.

Kiva-Robot-Close-Up

Nog geen reacties

  1. Mooi nieuws dat er geen banen verdwijnen en dat werknemers dan minder hard hoeven te werken. Want naar mijn weten moesten Amazon medewerkers nl. ontzettend veel lopen en mochten ze niet met elkaar praten tijdens het werk en dergelijke..

  2. Indirect kost het wel banen. Aangezien Amazon groeit en geen extra personeel aanwerft, maar extra robots en het huidig personeel anders inzet. Voor het huidig personeel zal het inderdaad wel beter werken zijn, wat altijd positief is. Ben benieuwd wanneer de levering per drones realiteit wordt! Amazon maakt indrukwekkende voorruitgang in mijn ogen.

  3. Leuke dingen. Ik vind automatisatie altijd bijzonder interessant.

    Wel vraag ik me af wat het doet voor de lijn van de werknemers. Vele kilometers per dag afleggen kost veel tijd, maar het is wel gezond natuurlijk. Heel de dag op dezelfde plaats blijven staan en de robots laten rondcrossen daarentegen…

    Of zouden ze op hun werkstation op een hometrainer zitten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *