Amnesty gaat je gratis tegen spyware beschermen

Amnesty
Steeds vaker horen we verhalen over hoe overheden en instanties ons bespioneren, dus heeft Amnesty International een gratis programma onthuld om ons hier tegen te beschermen.

De nieuwe tool van Amnesty scant je computer en smartphone naar spyware die regelmatig door overheden gebruikt wordt om gegevens te achterhalen. FinSpy is een dergelijk programma, dat je dagelijkse activiteiten inziet, het geluid van je microfoon oppikt en foto’s kan maken met je webcam. Daarnaast kan FinSpy bestanden van je computer halen en screenshots maken van je scherm.

Detekt
Daarom vindt Amnesty het hoog tijd om met Detekt te komen, een gratis open-source programmaatje, ontworpen door de Duitse beveiligingsexpert Claudio Guarnieri. Op de website Resist Surveillance van Detekt (waar je het programma uiteraard ook meteen kunt downloaden) laten de makers weten dat ze zich speciaal richten op activisten en journalisten, die vaak slachtoffer zijn van dergelijke spyware. Maar ook als je dit niet bent, kan het geen kwaad om je computer of smartphone eens te scannen om te zien wie er allemaal met je mee zit te gluren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *