Android 10 – Zo gebruik je de 3 handigste features

Handig
Een how-to over hoe je 3 van de handigste nieuwe Android 10-features gebruikt/activeert.

Langzaam wordt de nieuwste versie van Google’s mobiele besturingssysteem, Android 10, uitgerold voor selecte toestellen. Afhankelijk van welke smartphone je bezit, rommelt het nog een beetje met de uitrol of heb je de update al binnen. Hoe dan ook, de meeste Android-gebruikers zullen vroeg of laat Android 10 gebruiken, dus daarom deze 3 handige features en hoe je ze gebruikt.

Dark Mode
Smartphones kunnen een hele aanslag op je ogen en je batterij zijn en een donker thema gaat dat allebei direct tegen. Hoewel individuele apps en features misschien al een donkere modus hebben, kun je Android 10 nu ook als geheel donker maken.

 • Ga naar Instellingen
 • Kies Display
 • Zet het Dark Theme aan

Wi-Fi delen met QR-code
Niets laat je meer bij iemand anders echt thuis voelen dan automatisch met de Wi-Fi verbinding maken. Android 10 maakt dat een stukje makkelijker, want doorgaans is een Wi-Fi-wachtwoord (bij iedereen op een of andere manier te vinden op een obscuur stickertje achterop de router) uitzonderlijk ingewikkeld. Je kunt nu je netwerk én wachtwoord tot een QR-code generen en een gast kan zo de code scannen om direct met je netwerk verbinding te maken.

 • Ga naar Instellingen
 • Wi-Fi instellingen
 • Klik op je netwerk en druk op het tandwieltje
 • Klik op de button Share (QR-code als icoontje) en verifieer dat jij het bent

Een gast kan nu in hetzelfde menu (onder het kopje Netwerk toevoegen) de QR-functionaliteit gebruiken om in te loggen op jouw netwerk.

Geen gerichte Google advertenties
Tot slot komt Android 10 voor het eerst met een gemakkelijk toegankelijke manier om Google van je persoonlijke gegevens te houden.

 • Ga naar Instellingen
 • Tik op Privacy en ga naar de Geavanceerde instellingen
 • Kies Advertenties
 • Zet Gepersonaliseerde advertenties uit

Voor de duidelijkheid, je krijgt nu nog steeds advertenties, alleen zullen ze niet aangescherpt zijn op wat jij al dan niet leuk vindt. Het is wel een manier om met enige geruststelling Android te kunnen gebruiken, want Google gebruikt in elk geval niet jouw persoonlijke voorkeuren om je reclame voor te schotelen.

Ik sluit af met een kleine disclaimer. Menu’s kunnen afhankelijk van de schil van de betreffende fabrikant per smartphone verschillen. De bovenstaande instructies kunnen mogelijk niet helemaal overeen komen, maar ze fungeren in elk geval als indicatie van hoe je er kunt komen. Zijn er toffe nieuwe functies die jij graag gebruikt of wil gaan gebruiken met Android 10? Laat het hieronder weten.

Lees ook: Vergelijking: Welke merken updaten Android het snelst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *