Android 4.3 ondersteunt TRIM, maakt oude toestellen sneller

Ren, Android, ren!
Het is niet vaak dat updates features toevoegen die oude apparaten sneller maken. Meestal worden er allemaal nieuwe features toegevoegd die de boel juist vertragen. Maar niet met Android 4.3.

Het ontbreken van TRIM in mobiele besturingssystemen zorgde er voor dat na een tijdje van gebruik telefoons en tablets trager werden. De sectoren in hun geheugen moesten steeds overschreven worden in plaats van dat ze leeg waren. Nu Android 4.3 TRIM ondersteund zal alles wat dat draait, maar vooral tablets, een stuk sneller aanvoelen. Het zorgt er voor dat wanneer data verwijderd wordt, de ruimte op de schijf waar dit stond ook werkelijk leeg wordt gemaakt.

TRIM is iets wat veel desktop-besturingssystemen al een tijdje aan boord hebben. Traditionele harde schijven hebben dit niet nodig. Als een bestand als verwijderd staat gemarkeerd kan de sector overschreven worden, maar bij flashgeheugen, in tegenstelling tot een ronddraai-schijf, duurt een zo’n actie veel langer dan een begin-vanaf-schoon-actie. TRIM zorgt er voor dat wat beschikbaar is ook werkelijk schoon is, en alles dus stukken sneller gaat.

Brian Klug van AnandTech kwam hier achter bij het doorspitten van de update op zijn Nexus 7, een toestel wat lang geplaagd was met trage lees- en schrijfsnelheden. Zolang de accu minimaal 80% vol zit zal eens per 24 uur het ongebruikte flashgeheugen schoon gemaakt worden.

Het is nog niet duidelijk of het ook op andere Android-tablets geactiveerd is, maar nu de basis er ligt zal het niet moeilijk zijn om het achteraf alsnog aan te zetten bij toekomstige updates. Het zal ons benieuwen of iOS 7 dit ook krijgt.

Nog geen reacties

  1. Cool, dit zijn goede ontwikkelingen. Ik wist niet dat smartphones en tablets dit niet ondersteunden, dus ook nog wat geleerd vandaag 😉

    Nu Apple ook oudere versies van iPhones blijft verkopen moeten ze qua performance daar al meer rekening mee houden. Dit is echter vooral een feature voor als je je telefoon al langer hebt, dus ik vraag me af of Apple dit ook gaat ondersteunen voor oudere toestellen. Vrees van niet.

  2. net als android 4.1 (project butter) zou dit zeker moeten helpen voor een smoother systeem. Ik vewacht alleen dat hardware fabrikant alsnog de snelheid naar beneden halen met hun eigen shells.

  3. Iedere keer wordt weer beloofd dat mn toestel soepeler gaat lopen, maar door de updates van 2.3 naar 4.0 en nu 4.1.2 is mn Xperia P niet echt soepeler geworden. Voor een deel komt dat inderdaad door de shells. Maar zelfs Apex stottert af en toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *