Android 6.0 vier maanden na release nog amper gebruikt

Auteur: , 15 Reacties
Android 6.0 Marshmallow haalt inmiddels 1,2 procent marktaandeel

Februari is begonnen, dus het is weer tijd voor de nieuwe Android-gebruikscijfers. Heeft er al iemand een telefoon met Marshmallow?

Het goede nieuws: het marktaandeel van Android 6.0 Marshmallow is bijna verdubbeld. Het slechte nieuws: dat was ook niet zo moeilijk. In januari had 0,7 procent van alle Android-gebruikers een smartphone met Android 6.0, inmiddels is dat 1,2 procent. Android Lollipop groeide nog altijd sneller: van 32,6 naar 34,1 procent.

Android 4.4 KitKat blijft het populairst, al zal dat niet lang meer duren. Deze versie haalt nu nog 35,5 procent, maar moet elke maand een klein beetje inleveren. Nu binnenkort een aantal grote fabrikanten met nieuwe smartphones komen zal die daling waarschijnlijk alleen maar sneller gaan.

Versie
Release
Aandeel
2.2 Froyo20100,1 procent
2.3 Gingerbread20102,7 procent
4.0 Ice Cream Sandwich20112,5 procent
4.1-4.3 Jelly Bean201223,9 procent
4.4 KitKat201335,5 procent
5.0 en 5.1 Lollipop201434,1 procent
6.0 Marshmallow20151,2 procent15 reacties

Ik snap ook wel waarom. Als fabrikanten nou ook een beetje moeite steken in het maken van updates schiet het al wat meer op… (ik kijk naar jou Samsung! “jaja komt ergens in 2016”, daar hebben we wat aan…)
Tsja, dat updaten blijft een zwak punt in de Android environment. Aan de andere kant blijf ik de jacht op continue het nieuwste van het nieuwste te moeten hebben vreemd vinden. Wat is er mis met een toestel dat lollipop draait? Don’t fix what isn’t broken…
@Griffin:

Ik had ergens gelezen dat android versie 6de accuduur verbetert van je apparaat. Dat zou al een voordeel moeten zijn.
@dragonforce: op mijn phone merk ik daar weinig van (al had ik met Lollipop ook absoluut geen klachten over de accu). Marshmallow brengt natuurlijk wel andere features die fijn zijn (permissioncontrol bijvoorbeeld), maar echt noodzakelijk is het allemaal niet.
Met mijn Nexus 7 tablet uit 2012 net deze week weer terug gegaan van Lollipop naar KitKat.
Het apparaat draaide na de updates naar versie 5 voor geen meter meer en Google was gestopt met ondersteunen. Belachelijk voor een apparaat van nog geen 4 jaar oud.

Hij is het weer zo snel als vanouds.
Voorlopig voor mijn Nexus dus gewoon 4.4.4.
@bertorelli: Dat zou ik ook eens moeten doen, maar ik heb er het geduld niet voor om uit te zoeken hoe ik dat zou kunnen bereiken. Als je naar de hardware kijkt, en in je achterhoofd houdt dat nieuwere versies in de regel zwaarder worden, is het helemaal niet gek at dat ding traag wordt. En dat Google dan stopt met ondersteunen heeft dan ook mijn voorkeur. Het gaat nog steeds hard met de rekencapaciteit van smartphones.

En dan te bekenden dat ze met minder dan de rekencapaciteit van een casio horloge op de maan zijn geland..
@bertorelli:

Ik heb daar ook over ingelezen, dat de nexus 7 2013 versie vele malen beter is dan de 2012 model en alles vloeiend draait.
@dragonforce:
Heb die Nexus 7 2012 gekocht op de eerste dag dat hij uit was in Nederland en was er nog steeds zeer tevreden mee tot aan Android Lollypop.
Ben dan ook blij dat hij weer lekker rap is nu.
Gebruik hem nog wel eens als navigatie (Sygic app) en dat soort dingen. Reuze handig.
Zo’n 7″ schermpje is daar heel geschikt voor. Een stuk beter leesbaar dan mijn 5″ smartphone en een tablet met 10″ scherm is dan weer net té groot.

PS. Netflix gaat trouwens ook prima op zo’n ‘oude’ Nexus.
Toch blij dat ik die android troep al een tijdje niet meer heb.

geschreven vanaf een supersoepel draaiende oude Q10, waarop de fabrikant 1 maand geleden de laatste versie van het OS gepushed heeft, nog zekerheid op de 2 grote updates aangekondigd zijn voor 2016, en waarschijnlijk een paar kleine security updates. Dat ondanks dat de SOC uit december 2011 komt.

Wie langdurige software-updates wil, kan het beste alleen een telefoon kopen van een fabrikant die zoiets belooft en waar maakt.
@martinus: verschillende fabrikanten maken er inmiddels dan ook al werk van.

Juist het feit dat grote jongens als Samsung en HTC jarenlang een baggerslecht ondersteuningsbeleid hebben gevoerd (en vooral de gebruikers die géén topmodel hadden maar een budgetmodel zullen dat waarschijnlijk beamen), maakt dat relatieve (Chinese) nieuwkomers als bijv. Xiaomi, OnePlus en met name Huawei tegenwoordig serieus werk maken van het voorzien in Android upgrades en -updates, voor alle belangrijke (lees: veelverkopende) toestellen en dus niet alleen de high-end telefoons.
Ach, ik zie hem wel komen. Heb niks te klagen over mijn S6 Edge. Als dat ding het minstens zo lang volhoudt als mijn HTC One X vind ik het prima. Eens zien wat er in die tijd met Apple gebeurd, lijkt mij ook wel eens leuk om te proberen.

Ja ik ben uit een psychologische strop gekropen, frietjemet en Apple stel je voor. Voelt goed om alle keuze te hebben.
@frietjemet:

Edge is een heel mooi toestel, jammer dat samsung altijd zo een lelijke skin levert. Als er nou stock android op zat, dan maakte het updaten ook zeer makkelijk.
@dragonforce: Valt erg mee wat de skin betreft, maar stock android heeft zeker de voorkeur. Al moet je dan niet te lang met hetzelfde toestel blijven rondlopen, want dan wordt het gewoon erg traag allemaal.
Ik heb een Sony Z3 ik denk niet dat daar Marshmallow voor wordt uitgerold.
@sketcher: Oh jawel hoor, alles sinds de Z2 zou nog een update moeten krijgen. Maar net als bij alle andere fabrikanten duurt het eeuwen voor het beschikbaar is.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).