Android Auto: Google’s poging om je auto over te nemen

Android Auto
Na maanden van speculatie heeft Google vanavond het antwoord op Apple’s CarPlay aangekondigd. Maak kennis met Android Auto, het besturingssysteem dat wellicht naar je volgende auto komt.

In januari kondigde Google de Open Automotive Alliance (OAA) aan. Een poging om met een scala aan automerken een nieuwe besturingssysteem voor auto’s te maken. Vandaag laten ze daarvan de resultaten zien. Android Auto kan voor het grootste gedeelte met stemcommando’s worden aangestuurd, maar werkt ook samen met de bedieningsknoppen op het stuur. Om Android Auto te gebruiken heb je een smartphone met Android L nodig om met je auto te koppelen. Daarna wordt het homescreen – dat uiteraard een Android-achtige layout heeft – op het display in je auto getoond. Dit homescreen is grotendeels naar eigen smaak in te delen. De interface is geoptimaliseerd voor touchscreens in auto’s, met knoppen voor navigatie, telefonie en muziek.

Eén van de belangrijkste elementen in Android Auto is Google Maps. Hiermee kun je via spraakbesturing bestemmingen opgeven, informatie over locaties opvragen en zelfs openingstijden van diverse bestemmingen opvragen. Omdat Google de spraakassistent heeft verbeterd, kan deze nu beter de context van je stemcommando’s begrijpen en met gerichte tegenvragen komen. Ondertussen kun je ook berichten laten dicteren, inkomende berichten laten voorlezen en deze direct via spraakbesturing beantwoorden. Berichten en notificaties worden dan als ‘kaarten’ bovenop Google Maps gepresenteerd.

Android Auto met Google Maps
Android Auto met Google Maps

De apps die je via Android Auto kunt openen, draaien overigens gewoon op je telefoon. Je hoeft dus niet in de auto zelf te installeren. Ook updates verlopen via je smartphone, dus naar de garage om nieuwe software te laten installeren of peperdure navigatie-DVD’s aanschaffen is niet langer nodig. Je kunt je ‘eigen’ Android Auto op deze manier ook makkelijk meenemen naar andere auto’s.

Android Auto SDK

Enkele apps die werden getoond zijn Google Play Music, Google Maps en de dienst Google Now. Het aantal apps zal echter snel uitbreiden. Google gooit er namelijk meteen een softwareplatform achteraan, waarmee ontwikkelaars zelf apps voor Android Auto kunnen ontwikkelen. Hiervoor kunnen ze gebruik maken van onder meer stembediening en audio-notificaties. Onder andere TuneIn, PocketCasts en Pandora hebben hun apps al geoptimaliseerd voor Android Auto.

Google liet weten dat 25 automerken hebben toegezegd om Android Auto te implementeren. Het gaat onder meer om de merken Abarth, Acura, Alfa Romeo, Audi, Bentley, Chevrolet, Chrysler, Dodge, Fiat, Ford, Honda, Hyundai, Infiniti, Jeep, Kia, Maserati, Mazda, Mitsubishi, Nissan, Opel, Ram, Renault, Seat, Skoda, Subaru, Suzuki, Volkswagen en Volvo. De eerste modellen met Android Auto zullen nog voor het eind van het jaar in de verkoop gaan. Specifieke modellen werden overigens niet genoemd.

[gv data=”Ht8yzpIV9M0″][/gv]

Nog geen reacties

  1. Leuk joh, kom je na een dagje werken terug in je auto blijkt je accu leeg omdat er een Google process is vastgelopen.

    Een beetje zoals bij die Android Rommel die op Smartphones draait.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *