Android fragmentatie: Pie nergens te bekennen

Auteur: , 8 Reacties
Android 9.0 Pie

De laatste cijfers van Android's fragmentatie zijn binnen.

Dat het mobiele besturingssysteem van Google een stuk meer gefragmenteerd is dan iOS weet vrijwel iedereen al. De techgigant probeert er alles aan te doen om die zware fragmentatie tegen te gaan en met eigen initiatieven de fabrikanten ervan probeert te overtuigen Android-updates uit te delen. Den kbijvoorbeeld aan Project Treble en Android One-smartphones.

Dat deze initiatieven vooralsnog niet het gewenste resultaat oplevert, zien we terug in de fragmentatiecijfers. De laatste peilingen zijn verwerkt in een diagram en tonen dat Android Oreo (8.0 en 8.1) licht is gestegen: van 12,1 procent naar 14,6 procent. Eén op de zeven Android-smartphones draait kortom op Android Oreo.

Android P

Pikanter zijn de statistieken voor Android Pie. De nieuwe versie is een maandje geleden gelanceerd door Google, maar is nog nergens te bekennen in de taartdiagram. De uitrol komt ook van P langzaam op gang. De verwachting is dat pas over enkele maanden er een deel van de diagram besteed wordt aan Android Pie.

Op dit moment draaien enkel de Pixel-smartphones van Google op Android Pie. De verwachting is dat de vlaggenschepen van Samsung, Huawei, Nokia en noem maar op binnenkort ook Pie krijgen, maar ten opzichte van Apple’s iOS is het wederom huilen geblazen.8 reacties

Oud nieuws en dat weten we al jaren.
Ondertussen draait alles prima, maandelijks vrijwel maandelijks security updates dus niks te klagen.

Mind you dat vele ‘nieuwe’ features al lange tijd (soms jaren) in de diverse schillen al te vinden was.
De enigen die zich er echt druk om maken zijn de Apple fanboys en mensen die zelf geen Android draaien…
@turbobrick: Als je echt denkt dat enkel Apple fanboys zich druk maken om de fragmentatie van Android, dan verwijs ik je vriendelijk door naar de Android-community op XDA en Reddit…
@jastinissen: Ja natuurlijk, er zijn altijd geeks die zich overal druk om maken en die vind je op Xda en Reddit idd … Merendeel van de Android weet niet eens wat dat is en heeft ook nog nooit custom ROMs lopen draaien en zich bezig gehouden met root toegang.
Die mensen willen gewoon dat een smartphone werkt en klaar. Dit verklaart ook de groeiende aantallen op het Android platform.

Dat het idealer zou zijn als we allemaal binnen een maand de nieuwste Android versie hadden is een feit maar de realiteit is dat zoiets NIET simpel te realiseren is met 1000en verschillende hardware platformen.

Nogmaals, een Utopie en de gemiddelde gebruiker boeit het geen reet.
@jastinissen: Als je je serieus druk zou maken omdat je niet vanaf moment 1 de allernieuwste Android kunt binnenharken verwijs ik diegene graag door naar de psychiater. Man, man, man… in wat voor wereld leven we.

Draai nog steeds android 6.0 op mijn Note 4 met de laatste Google Pixels launcer. Heb een aantal weken met een S9 mogen spelen. Mis ik iets? Totaal niet. Ja, betere hardware (op papier) maar op softwaregebied komt Android 9 nu pas met veel functies die al jaren via apps toe te voegen zijn of standaard in een schil zit verwerkt.

Daarnaast kun je juist op XDA terecht voor een custom ROM of als je het safe wilt doen draai je LineageOs, mocht je graag je toestel langer willen voorzien van updates.
@ffw88: geweldig … hoe lang lopen jij en turbo te beweren dat je voor ios allerlei losse apps mot downlollen ??? Dat android veeeel completer is ??? En nu verdedig je het op android met je “ losse apps “ en “schillen”. Vind ut prima hoor … op beide platvormen.

Dat je niets mist tussen een note 4 en S9 zegt ook genoeg

Foei fandroids … foei
@dgh74: Huh? Heb ik 1x het woord iOS in mijn comment gezet? Ik had het over android vs “android”, heel ander verhaal. Als Google met android 9 met iets komt wat jij met android 7 of 8 niet hebt en dat mis je, dan kun je dat in veel gevallen gewoon via een app toevoegen. Of met een beetje geluk heeft de fabrikant dat al lang toegevoegd in hun schil waar Google nu standaard mee komt.

Misschien even een keer een android toestel proberen?
@ffw88: huh ? En waar beweer ik dat je dat in deze post heb gedaan ?

In deze post niet … maar julie hebben heel vaak aangehaald dat ios niet compleet is en dat je die compleet moet maken met overal een appie voor te downloaden. En nu praat je hetzelfde goed wanneer het over android gaat. Schillen en losse apps downlollen en dan merk je geen verschil tussen versies … toch ?
@dgh74: Android is van zichzelf aardig uitgebreid ja, en er valt van alles aan te passen, iets dat bij iOS (bijna) niet kan. Dat je iOS “compleet” moet maken met losse appjes heb ik nooit beweerd, zoek maar in mijn comment geschiedenis.

Gaat mij er gewoon om dat het updaten van een OS tegenwoordig wordt bestempeld als noodzakelijk terwijl veel functies in een update wel “geinig” zijn om even mee te stoeien en that’s it. Voor mij althans. En idd, mocht er iets interessants tussen zitten dan kun je altijd nog kijken of het via een losse app kan, mocht je de nieuwe Android update niet beschikbaar zijn voor je smartphone.

Zijn we nu weer vriendjes?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).