Android P ondersteunt maximaal twee notches in display (update)

Never settle, behalve op maximaal twee notches
Drie of meer inkepingen in een toestel? Niet als het aan Google ligt.

De wereld van smartphones is zich langzaam naar randloze toestellen aan het bewegen, zo schrijven we in dit originele bericht. Ruimte voor belangrijke sensoren (en eventueel een camera) zal voorlopig nog een must zijn dus van daar dat de notch voorlopig nog zal blijven. Goed nieuws voor liefhebbers van het kleine zwarte balkje, want de aankomende Android-versie zal er twee ondersteunen.

Dat onthult Android-productmanager Megan Potoski in een blogpost gericht op ontwikkelaars. Het zal dus niet toegestaan zijn om drie of meer inkepingen in het design van een smartphone te verwerken. Ook zijn de zijkanten van het display verboden terrein; er mag hooguit een notch aan de boven- en onderkant van het scherm worden geplaatst.

Het bericht van Google is opvallend omdat er nog helemaal geen toestellen bestaan met meer dan één notch. Vooralsnog weten we alleen van ZTE dat ze met een toestel met dubbele notch aan het werken zijn. Verder zijn er volgens Potoski in totaal slechts 16 verschillende modellen smartphones van 11 fabrikanten die gebruikmaken van een design met notch. Iets meer dan een dozijn toestellen, maar Google bereidt zich vast voor op mogelijke gimmicks.

Naast de in het originele bericht vermelde tips voor ontwikkelaars kijkt Google dus vooruit naar wat fabrikanten uit hun hoge hoed gaan trekken. Ze bakenen hiermee af dat je straks bijvoorbeeld een Galaxy S35 krijgt met 10 kleine notches overal rondom het scherm… ik zeg maar wat. Volgens Google is de restrictie een manier om te zorgen dat “apps een consistente goede ervaring leveren op alle devices met één of twee display-inkepingen.”

Meer lezen over de aankomende versie van Android? Eigenaren van de OnePlus 3 (T) mogen in hun handen wrijven want de smartphone van 2 jaar oud krijgt alsnog een update naar de nieuwste versie van Android. Ook wordt het gebruik van Bluetooth gemakkelijker met Android P. Daarover lees je hier meer. Tot slot lekte recentelijk het design van Google’s aankomende Pixel 3 XL mét notch uit.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *