Android Silver wordt een nieuwe lijn met high-end telefoons

Android Silver
Google is van plan zijn telefoonstrategie volledig omgooien. Hou er rekening mee dat de Nexus-lijn de nek om wordt gedraaid.

Google werkt achter de schermen al enige tijd aan Android Silver: een grootschalig project waarmee ze de iPhone naar de kroon willen steken en de dominante positie van Samsung willen inperken. Zie het als een programma met strikte voorwaarden voor Android-toestelfabrikanten in een poging de Android-ervaring op alle telefoons gelijk te trekken. Iets waar het nu nog wel eens aan schort. Het zou tegelijkertijd betekenen dat de inmiddels vier jaar oude Nexus-lijn ten onder gaat, zoals onlangs al werd gesuggereerd.

De strijd tegen bloatware

Eén van de voorwaarden voor Android Silver zou volgens The Information (betaalmuur) het beperkt aantal eigen apps en software zijn. Fabrikanten als HTC, LG maar vooral Samsung staan erom bekend irritant veel apps en eigen diensten mee te leveren. Die vervolgens amper worden gebruikt. Of je deze diensten nou wel of niet handig vindt, het doet onherroepelijk afbreuk aan een uniforme Android-ervaring. En dat is exact wat Google wel wil bereiken. Onder de Android Silver-vlag zou de eigen inbreng van fabrikanten streng ingeperkt worden, met de mogelijkheid dat kopers de bloatware achteraf alsnog kunnen verwijderen.

Aan de hardwarekant zou Google eveneens strenge eisen willen stellen, zoals hign-end specificaties een waterdichte behuizing. Google eist daarnaast dat de premium toestellen snel kunnen worden geüpdatet naar nieuwere versies van Android. Hier staat tegenover dat Google telefoonfabrikanten en telecomproviders flink gaat betalen als ze meedoen. Daarnaast worden er grootschalige marketingcampagnes voorbereid – men noemt daarvoor een bedrag van 1 miljard dollar. Alles om ervoor te zorgen dat Android Silver-telefoons straks prominent in de telcowinkels liggen.

Wie doen er mee?

Naar verluidt hebben Samsung, HTC en Sony er momenteel weinig interesse in. LG en Motorola zijn meer geïnteresseerd. Mocht de informatie van het doorgaans betrouwbare The Information kloppen, dan kunnen we de eerste Android Silver-telefoons in 2015 al verwachten.

4 reacties

  1. Eeuwig zonde als ze met de Nexus lijn stoppen. De prijs kwaliteitsverhouding was/is uitmuntend, zowel voor telefoons als voor tablets. Heb het voorgevoel, mocht Android Silver’ doorgaan dat de prijzen wat minder vriendelijk worden.

  2. Ik kan mij voorstellen dat de nexus lijn relatief weinig opleverd. Android is “gratis* en de hardware word cheap weg gedaan.

    Android silver worden dus high end toestellen, met licenties (eisen) van google die ze voor de hogere prijs weg kunnen zetten. En voor de paupers goedkope telefoons vol met bloatware en reclame.

    Essentie van het verhaal zou kunnen zijn is dat google minder “gratis” diensten/dingen aan bied maar mensen weer gewoon laat betalen voor hun producten zonder reclame. Net als apple & microsoft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *