Android TV is bijna hier: wat kunnen we verwachten?

Android TV
Na Google’s desastreus verlopen poging om TV-schermen over te nemen met Google TV, dat faliekant mislukte omdat de interface beroerd en de bediening niet logisch was, probeert de techgigant het binnenkort met Android TV.

Android TV wordt volgens anonieme bronnen bij GigaOm eind volgende maand onthuld tijdens ontwikkelaarsconferentie Google I/O. Het is nog niet bekend welke televisiefabrikanten de software op smart-TV’s gaan aanbieden, maar daar horen we mogelijk meer over tijdens de onthulling op 25 en 26 juni. Dit is wat we kunnen verwachten.

Android TV is een entertainment-interface
Android TV
Anders dan Google TV, dat een soort veredeld stukje Android-software voor telefoons was, moet Android TV een gelikte interface krijgen waar je in slechts drie klikken een film of serie kunt starten, zo bleek onlangs uit gelekte documenten. Met het oog op versimpeling wordt er minder irrelevante informatie getoond. Wat je wel te zien krijgt is Pano, een nieuw ontwikkelde kaartstructuur waar je horizontaal doorheen scrolt. De kaarten bestaan uit film- en serieposters, titels en daaronder de reden waarom het je aangeraden wordt. Het suggereren van content op basis van kijkgedrag wordt namelijk ook een belangrijk onderdeel van Android TV.

Apps, heel veel apps
Android TV
Android TV zal een diepe intergratie kennen met de apps van Google (duh), waaronder Google Play Movies, Google Play Music, Youtube en zelfs Hangouts. Daarnaast zou Google werken met notificaties, maar dit wel tot een minimum willen beperken. Google zal uiteraard ook apps van derden toelaten. Netflix, Vevo en Hulu zouden al toegezegd hebben. En daar zullen er ongetwijfeld nog veel bijkomen. Google heeft in de afgelopen maanden ook app-ontwikkelaars benaderd om games voor Android TV te ontwikkelen.

Simpele afstandsbediening

De settopbox van Android TV zal worden bedient met een kleine afstandsbediening met een enter-, terug-, en homeknop, evenals pijltjestoetsen. Hiermee kun je vliegensvlug door de interface bladeren en films, series of andere content opstarten. Dat de besturing ook via een Android TV-app op je telefoon of tablet kan verlopen, lijkt ons logisch. Google zou ook spraakbesturing willen implementeren. Een feature die bij Android en Chrome steeds belangrijker wordt en, niet geheel onbelangrijk, perfect in het Nederlands werkt.

Wat Google’s concurrent voor Apple TV en Amazon Fire TV gaat kosten is nog niet bekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *