Anti-spiek software maakt afkijken onmogelijk

Anti-afkijk-software
De dagen van spiekbriefjes of afkijken bij een vriend zijn voorgoed verleden tijd als deze speciale software ook naar het Nederlandse onderwijs komt.

Thuis studeren wordt steeds populairder, en dus zullen er nieuwe manieren gevonden moeten worden om deze studenten te controleren als ze een toets maken.

Thuis studeren
Speciaal voor deze thuisstudenten is Proctortrack ontworpen, een softwareprogramma dat middels de webcam een student nauwlettend in de gaten houdt terwijl hij of zij een toets maakt.

Tijdens het maken van een examen neemt Proctortrack een video op, waarna een algoritme delen van deze video uitkiest waarin de student verdacht gedrag vertoont.

Denk hierbij aan stiekem wegkijken, het licht dimmen, met mensen buiten het blikveld van de webcam praten en het laten vallen van een pen. Na afloop van de analyse wordt deze compilatie van verdachte momenten naar de docent gestuurd, zodat hij of zij kan beoordelen of de student de toets eerlijk gemaakt heeft of niet.

Privacy
Privacy speelt hier natuurlijk een grote rol, en daarom beweert Proctortrack dat de video alleen naar de docent gestuurd wordt, en het proces volledig geautomatiseerd is. Na maximaal 60 dagen wordt het videomateriaal automatisch gewist.

Een test op de Rutgers University zorgde volgens de New York Times echter wel voor wat protest. Studenten voelden zich zo bekeken dat ze een online petitie indienden waarmee ze vroegen of de software vervangen kon worden door een surveillant die fysiek in de kamer aanwezig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *