Apart: nieuwe Android versie herkent paniek

Android malware
Handig wanneer je niet meer weg dreigt te komen uit een bepaalde applicatie.

Android Nougat is inmiddels alweer bijna een jaar oud, maar de nieuwste softwareversie van Google is nog verre van populair op het Android-platform. Toch beschikt de nieuwe Android 7.1 versie over een wel heel interessante feature, die jou als gebruiker weer wat kopzorgen kan besparen, mocht je last hebben van malafide applicaties op je smartphone.

Bij XDA zijn ze er namelijk achtergekomen dat Google heel stilletjes een nieuwe beveiligingsfeature heeft geïntroduceerd, genaamd ‘panic detection’ ofwel paniekherkenning. Drukt de gebruikers ongebruikelijk vaak op de terug-knop achter elkaar, dan brengt Android je automatisch terug naar je eigen homescherm.

Deze paniekherkenning is bedoeld om gebruikers snel in veiligheid te brengen wanneer een kwaadaardige applicatie probeert om het gebruikersscherm te kapen en het (vrijwel) onmogelijk maakt om te ontsnappen. Android overrulet dan de kwaadaardige applicatie, waarna je in alle veiligheid de applicatie weer snel kunt verwijderen.

De nieuwe feature is redelijk onder de radar gebleven, wat ook deels begrijpelijk is: Google wil natuurlijk niet van de daken schreeuwen hoe het malafide apps een halt toeroept. Ook staat de paniekherkenning staat niet automatisch aan, maar verschilt dit per toestel en fabrikant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *