Apex explodeert na launch en verslaat Fortnite

Apex explodeert
Ook op Twitch domineert de apex predator Apex de kijkcijfers.

De release van Apex Legends, een battle royale-game van de makers van Titanfall, gaat zachtst gezegd uitzonderlijk soepel. De game had binnen een dag zo’n miljoen gebruikers en binnen twee dagen het dubbele daarvan. 72 uur na de release is dit zo ongeveer de snelst groeiende BR-game op de markt, en dat zonder marketing…

Een volledig gebrek aan marketing en nauwelijks aandacht van welke outlet dan ook… dat kan bijna alleen maar met een sisser aflopen, toch? Nou, nee, want binnen 3 dagen heeft Apex al meer dan 10 miljoen spelers,zo laat de maker in een oprechte blogpost weten. Datzelfde aantal spelers wist Fortnite binnen twee weken binnen te halen.

Ook op streamingplatform Twitch domineert de battle royale-alpha. Op het moment van schrijven kijken 130 duizend mensen naar Apex-streams terwijl een gammele 40 duizend mensen naar Fortnite kijken. Met League of Legends op de tweede plek (83.000 kijkers) is Apex verreweg de best bekeken game op Twitch.

De aanloop naar de release van Apex was bijzonder. Waar een game als Red Dead Redemption 2 helemaal de moeder werd geadverteerd en – mede door de geweldige game op zich – een gigantische verkoop mocht genieten, was het he-le-maal stil rondom Apex. Dat had waarschijnlijk twee redenen.

Enerzijds is het een game uitgebracht door EA. Nu wil die aan lager wal geraakte uitgever meestal behoorlijk veel aandacht voor hun games, maar de laatste tijd zijn ze voorzichtig met marketing omdat veel nogal snel in het verkeerde keelgat kan schieten bij de consument.

Anderzijds is dit een game voor de gamer, en dus niet voor de fan. Deze game moest vanaf de beginstadia van de ontwikkeling solide zijn en op zichzelf kunnen staan. Uiteindelijk is zeer een positieve reactie van de community (en experts) een veel betere marketingcampagne dan een reclamespotje.

Zoals Fortnite is ook Apex gratis (die laatste is overigens wel alleen voor de PC, PlayStation 4 en Xbox One beschikbaar (voorlopig)) maar het zal moeilijk worden om Fortnite’s absurde inkomsten te evenaren. In dit artikel check je bijvoorbeeld hoeveel miljoen Fortnite (iOS) per dag oplevert. Ik hoop voor ontwikkelaar Respawn Entertainment dat ze die gigantische getallen kunnen evenaren, al maakt het me wat betreft EA-games weinig uit. Ah, de game is dus echt zó goed; van mij mogen ze ook het financiële succes van Fortnite overstijgen!

Foto @EA

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *