App Store oorlog

App Store oorlog loopt op: Fortnite organiseert anti-Apple toernooi

App Store oorlog

App Store dwarsboomt nu ook gratis WordPress app en nieuwsapps protesteren.

De App Store van Apple ligt onder vuur en niet zo’n beetje ook. Nadat eerder al bekend werd dat gaming platformen geen toegang tot de App Store zouden krijgen en er een ongeziene strijd met Epic Games losbarstte over Fortnite escaleert de situatie nu verder. Wij geven een update.

Fortnite organiseert anti Apple App Store toernooi

De strijd die is losgebarsten tussen Fortnite-ontwikkelaar Epic Games en Apple’s App Store mogen we ondertussen gerust een vuile oorlog noemen. Na een publiciteitscampagne van Epic Games sloeg Apple gisteren terug en noemde de actie van Epic Games winkeldiefstal, waarna Epic Games een interne mail aan Apple openbaar maakte.

Ondertussen gaat de oorlog voort. Fortnite organiseert namelijk dit weekend een ‘anti Apple toernooi’, de #freefortnite cup. Morgen, op 23 augustus, organiseert Fortnite het laatste toernooi waarin Apple-gebruikers en Android-spelers samen een toernooi kunnen spelen. Daarna wordt seizoen 3 namelijk afgesloten om vanaf 27 augustus plaats te maken voor seizoen 4. Door de blokkade van Apple kan dit seizoen echter niet meer via iOS gespeeld worden. Een mooie gelegenheid voor Epic Games om dit toernooi anti-Apple te maken. Wie de prijzen bekijkt ziet dat er ruim 1.200 hardware-prijzen te winnen zijn. Uiteraard allemaal met Android als besturingssysteem. Ook andere prijzen zijn duidelijke sneren naar Apple en de graphic voor het toernooi, die je hierboven ziet, spreekt boekdelen. Wil jij meespelen? Dat kan via deze pagina.

App Store bindt strijd aan met apps zonder verdienmodel

Ondertussen roeren steeds meer app-ontwikkelaars zich. Zij komen met voorbeelden van de manier waarop Apple hen onder druk zet. Een bizar voorbeeld is WordPress. Zij boden via de App Store een app aan waarmee je gratis een website kon ontwikkelen. Apple vond ‘gratis’ niet het beste woord, dus verbood men updates voor de app totdat WordPress een verdienmodel aan de app zou koppelen, waardoor Apple in-app aankopen met 30% zou kunnen belasten. De ontwikkelaar geeft aan zich gewonnen te geven, maar het verhaal te delen om aan te geven waarom de app ineens pusht op verdienmodellen.

Ook nieuwsapps komen in opstand

Alsof dit niet genoeg is heeft ook een consortium nieuwsapps, waaronder The New York Times en The Washington Post, zich bij Apple gemeld. Apple topman Tim Cook moest namelijk eerder voor een hoorzitting over concurrentievervalsing via de App Store voor een Amerikaanse onderzoekscommissie verschijnen. Daar kwam naar voren dat Amazon Prime in 2016 een deal sloot waardoor geen 30% maar 15% afdracht over de in-app aankopen wordt afgedragen. Tijdens de hoorzitting zei Cook dat iedere partij die aan ‘de criteria’ voldoet, zo’n zelfde deal kan krijgen. Apple weigert tot nu toe echter openbaar te maken wat die criteria dan zijn. De nieuwsmakers hebben deze nu per brief opgevraagd en stellen dat zij ook een speciale deal willen. Kortom, de oorlog om de App Store wordt vast vervolgd.

2 reacties

  1. Kan nog weleens leuk worden ….
    Tja, dat krijg je met Apple, je bent NOOIT echt de eigenaar van je hardware !
    Al veel vaker gehad dat ook gekochte apps na het terug zetten van een backup niet meer in de appstore zijn en je dus je aanschaf kwijt bent ….

    Gezien de enorme community mbt dit spel kan dat makkelijk mensen de Android kant op sturen want daar kan je Legaal en zonder enige moeite de app gewoon sideloaden en zonder issues gebruiken.

  2. Ik heb een vriendenkring vól met Apple fanboys, waarin ik als eenzame Android adept dapper volhoud. Opnieuw zie ik dat ik hier het gelijk aan mijn zijde heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *