Apparata advies: welke MacBook moet ik eigenlijk kopen?

MacBook
Stel, je hebt een klein vermogen gespaard voor een MacBook, welke moet het dan worden?

Onlangs heeft Apple een lading nieuwe en vernieuwde producten geïntroduceerd. En nee, het is er niet overzichtelijker op geworden. Er is een enorme keuze aan diverse MacBooks en de prijs varieert eveneens. Nu kan het zijn dat je eigenlijk geen idee hebt welke het meest geschikt is voor jou. Daarom een overzicht van alle Macbooks, inclusief de voor- en nadelen.

Voordat we alle Macbooks per stuk gaan behandelen, eerst een paar voor- en nadelen die gelden voor alle MacBooks:

Bouwkwaliteit
Apple MacBooks staan nog altijd bovenaan als het aankomt op bouwkwaliteit. Werkelijk alles voelt aan alsof het nog jaren mee kan. Ondanks dat andere merken als Dell, Microsoft en Razor enorme vooruitgang hebben geboekt, is het nog niet op het niveau van Apple. Nu lijkt bouwkwaliteit een vaag begrip, maar een laptop is voor velen toch een product dat je dagelijks vasthoud en mee werkt. Dan is het wel zo prettig dat alles fijn aanvoelt.

MacBook

MacOS
Alle Apple producten draaien standaard op hun eigen OS (Operating System). Dit heeft als voordeel dat de software is afgestemd op de hardware. Nog een voordeel is hoe het samenwerkt met je andere Apple devices. Een MacBook communiceert feilloos met een iPhone, Apple Watch of iPad. Denk ook aan synchroniseren en AirDrop.

MacOS High Sierra

Batterijduur
MacBooks staan erom bekend dat de accu erg lang mee gaat. Nu is er nogal wat om te doen geweest met de nieuwste generatie MacBooks. Dit bleek voornamelijk om een softwarefout te gaan. In principe kun je met elke MacBook met gemak 8 uur lang werken, afhankelijk van wat voor taken je uitvoert.

Trackpads
Macbooks hebben een glazen trackpad die zeer precies werkt en goede feedback geeft. Ook op dit punt is de concurrentie daar trouwens hard op in aan het lopen.

MacBook Trackpad

Daarnaast zijn er ook nadelen aan MacBooks:

Prijs
Wen er maar aan: MacBooks zijn (te) duur. Voor de goedkoopste MacBook ben je sowieso 1.000 euro kwijt. Mocht je enkele upgrades aanvinken wordt het alleen maar erger. De concurrentie biedt gelijkwaardige producten voor een veel lagere prijs. Dat is altijd het geval geweest, maar value-for-money ga je niet vinden bij een MacBook. Zeker de nieuwe MacBooks zijn erg kostbaar.

Specs
In het verlengde van de prijs: je krijgt op papier niet heel veel waar voor je geld. In vergelijking met de concurrentie zijn Macbooks qua hardware minder voor meer geld. Nu hebben we al aangegeven dat de Apple software uitstekend samenwerkt met de Apple hardware. Dus op een gemiddelde MacBook Pro zal een programma als Final Cut Pro uitstekend draaien, terwijl in Adobe Premier de MacBook beduiden snel is.

Niet geschikt voor games
Dan heb je een vermogen neergeteld voor een Macbook, dan zou je kunnen verwachten dat je de laatste games er moeiteloos op kunt spelen. Helaas is dat in veel gevallen niet mogelijk. Relatief eenvoudige spellen en wat zwaardere populaire titels kun je redelijk goed afspelen, maar in vergelijking met (goedkopere) windows laptops is het een aanfluiting.

MacBook Air 13”
€1.099
128 GB SSD
8 GB RAM
1,8 Ghz i5 Processor, Dual core

De MacBook Air gaat al een lange tijd mee, zonder echt grote updates te hebben gehad. Sinds 2017 heeft de Air nu ook de laatste Kaby Lake processor, maar niet de meest krachtige variant. Voor dagelijks gebruik, mailen, internetten, documenten en lichte fotobewerking is de Air nog altijd geschikt. Aan het scherm merk je wel dat het een ouder product is. Dit is de enige MacBook zonder Retina scherm. Ook is het geluid niet meer dan OK. Maar wil je niet te veel kwijt zijn en wel MacOS tot je beschikking hebben, is dit een aardige instapper. Het is geen verkeerd toestel (integendeel, het is nog altijd een van de best verkopende MacBooks), dan wel een verouderde laptop. Dat heeft wel een voordeeltje, want alle vertrouwde poorten zitten er gewoon op. Je hebt geen Forcetouch trackpad, maar nog eentje met een fysieke klik. Vanwege de lage specs is de batterijduur overigens fantastisch: meer dan 12 uur.

Voor wie is de MacBook Air:
Het is de perfecte laptop voor studenten. Voor documenten bewerking, internetten, mailen en dergelijke is de computer voldoende krachtig. Dankzij de nieuwe en zuinigere processor kun je met gemak een dag lang op een accu vooruit.

MacBook
€1.499
256 GB SSD
8 GB RAM
1,2 Ghz M3 processor

Wat opvalt aan de 12” Macbook is hoe ongelooflijk klein deze is. Een beetje maandblad is groter, dikker en zwaarder. Onwillekeurig zou je de 12” Macbook vergelijken met de MacBook Air, maar ze verschillen behoorlijk. Allereerst de prestaties. Die zijn bij de Air net voldoende, maar bij de 12” niet al te best. De M3 processor is (net als in een telefoon of tablet) gebouwd om het zonder koeling te kunnen functioneren. Dat heeft als voordeel dat de computer geen fan-geluiden maakt, maar de keerzijde is dat de prestaties tegenvallen. Dit toestel is vooral een leuk hebbeding als je een volwaardige iMac of PC hebt staan. Als media laptop is dit apparaat uitermate goed geschikt. Het beeldscherm is uitstekend en het geluid verrassend goed. Deze MacBook heeft slechts 1 poort. Nu kun je met een dongel diverse andere apparaten eraan koppelen. Maar als jij een CD wilt rippen via een externe optische drive naar een externe harddrive, dan is dit bijzonder omslachtig. Het is vooral een heel erg duur hebbedingetje. Heb je het geld en vind je een dunne laptop belangrijker dan alles en doe je er niet veel meer mee dan internetten, documenten bewerken en media-gebruik, dan is het een prima keuze.

MacBook

Voor wie is de MacBook?
Voor mensen die boven alles een compacte en lichte laptop wensen en daar het geld voor hebben.

MacBook Pro 13”
€1.499
128 GB SSD
8 GB RAM
2,3 Ghz

Sinds de update is deze laptop een stuk interessanter geworden. Om de consument te verleiden voor het (duurdere) TouchBar model te gaan had het model zonder TouchBar een vrij zwakke 2,0 Ghz processor, gecombineerd met de langzamere RAM. Dat is nu rechtgetrokken. Qua prestaties is de Pro nu acceptabel tot goed. Het scherm is overigens waanzinnig fraai en het geluid uitstekend. Ondanks de prijs (gelijk aan de 12”), is deze een stuk sneller. De MacBook Pro 13″ is al kleiner dan voorheen dus wil je een compacte, allround laptop dan is dit een solide aanbieding. Houdt er wel rekening mee dat er slechts twee USB-C poorten zijn. Naast eentje voor de voeding heb je maar één poort tot je beschikking. Ook is het standaardgeheugen vrij beperkt: 128 GB is niet bijzonder veel. Meer geheugen is mogelijk, maar een prijzige optie. Maar, eerlijk is eerlijk: in vergelijking met de 12″ MacBook krijg je veel meer waar voor je geld.

MacBook Pro 13

Voor wie is de MacBook Pro 13″?
Voor mensen die hun laptop intensief gebruiken en ook diverse programma’s erop willen draaien. Studenten met een flink budget.

MacBook Pro 13” met TouchBar en TouchID
€1.999
256 GB SSD
8 GB RAM
3,1 Ghz i5 Processor, Dual core

Nu de basisspecs van beide 13” modellen gelijk zijn, kunnen we makkelijker uitrekenen wat die TouchBar nu eigenlijk kost. Als je het opslag geheugen gelijk trekt (naar 256 GB) is het verschil 250 euro. Is de Touchbar dat waard? Dat hangt er een beetje vanaf wat voor programma’s je gebruikt. Werk je al veel met Apple software dan is het een erg handige feature. In plaats van F-toetsen die je bijna niet gebruikt heb je nu veel handige opties. Een tweede toevoeging is TouchID. Dat is wel een erg waardevolle toevoeging, want net als op je iPhone hoef je niet meer het wachtwoord in te toetsen. Nog een laatste voordeel: je hebt de beschikking over 4 Thunderbolt 3 poorten in plaats van 2. Je hebt er sowieso eentje nodig om de accu op te laden. Nadelen zijn er ook. De 2 poorten aan de rechterkant zijn niet zo snel als aan de linkerkant. Verder is het toestel stervensduur. En de speakers van het TouchBar model klinken iets minder goed dan het model zonder touchbar (staan naar beneden in plaats van naar boven gericht).

MacBook Pro

Voor wie is de MacBook Pro 13″ met Touchbar?
Voor de early adopters die ook als eerste een iPhone, iPad en Apple Watch hebben gekocht.

MacBook Pro 15”
€2.249
256 GB SSD
16 GB RAM
2,2 Ghz i7 Processor, Quad core

Dit is een oudje. Net als de MacBook Air is deze al een tijd in het modelgamma. Ondanks dat het een oud model is, valt er veel voor te zeggen. Je hebt de beschikking over alle gangbare poorten plus een SD-kaartlezer, Magsafe en het gloeiende Apple logo aan de achterkant. De specs lijken nog uitstekend, maar je kan ze niet één op één vergelijken. De RAM is aanzienlijk langzamer, de processor is een Quad-core i7, maar nog wel van de Haswell generatie (daarna kwamen de Broadwell, Skylake en Kaby Lake). Dus je hebt niet het nieuwste van het nieuwste, maar je kan er nog jaren mee voorruit. Nog een voordeel: het is de laatste ‘klassieke’ Apple MacBook Pro. Jammer dat de prijs al jarenlang niet is verlaagd.

MacBook Pro

Voor wie is de MacBook Pro 15″?
Voor de mensen die een werkpaard zoeken en met zware foto- en videobewerkingsprogramma’s werken en veel programma’s tegelijk laten draaien.

MacBook Pro 15” met TouchBar en TouchID
€2.799
256 GB SSD
16 GB RAM
2,8 Ghz i7 processor, Quad core

Het topmodel van de MacBook-familie. Het is niet alleen dat het scherm 2” groter in diameter is. De processor is veel krachtiger. Standaard heb je een i7 processor (optie op de 13”) met vier kernen (Quadcore, niet mogelijk op de 13”). Ook heeft zelfs de instapper een aparte videokaart (2 GB van AMD, Radeon Pro 555), ook dat is niet mogelijk op de 13”. Al deze specs hebben zo wel hun prijs, want de 15” MacBook is erg prijzig. Net als de MacBook Pro 13” met TouchBar heb je de beschikking over 4 poorten, maar deze werken zowel links als rechts op volle snelheid. Je kan vier 4K schermen eraan koppelen of twee 5K schermen.  De MacBook Pro 15″ voor degenen die daadwerkelijk met hun computer werken. Denk aan zware videobewerking in 4K. Of het basismodel als je een een groter scherm wenst. Je betaalt er alleen wel voor. Het geluid uit de speakers is indrukwekkend. Dat dan weer wel.

Voor wie is de MacBook Pro 15″ met TouchBar en TouchID?
Voor de persoon die maximale prestaties verlangd van zijn computer en de laptop wil gebruiken voor professionele doeleinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *